Nieuwe leden NVJ november

— vrijdag 11 december 2020, 11:02 | 0 reacties, praat mee

Hongkongse mediatycoon Jimmy Lai aangeklaagd op grond van omstreden nationale veiligheidswet

Jimmy Lai onderweg naar de gevangenis na zijn arretstatie begin deze maand. - © Kin Cheung / AP

De Hongkongse mediatycoon Jimmy Lai moet zaterdag voor de rechter verschijnen. Hij wordt door de Chinese autoriteiten beschuldigd van samenspannen met buitenlandse mogendheden en het in gevaar brengen van de nationale veiligheid.

Hierop staan celstraffen tot levenslang.

Lai, oprichter van de activistische krant Daily Apple en actief in de pro-democratiebeweging, werd begin deze maand in Hongkong gearresteerd. Toen werd gezegd dat het te maken had met fraudepleging. Uit de aanklacht blijkt nu dat zijn arrestatie samenhangt met het overtreden van de nationale veiligheidswet. Lai is een van de meeste vocale prodemocratische stemmen in Honkong en een van de weinige zakenmensen die de Chinese autoriteiten durft te bekritiseren. Hij heeft regelmatig een bezoek gebracht aan de VS en heeft opgeroepen tot internationale actie, waardoor de Chinese autoriteiten hem als “verrader” bestempelen, meldt The Guardian.

De krant meldt ook dat de zaak volgt te midden van een steeds hardhandiger Chinees optreden richting de pro-democratische beweging in Hong Kong. Eerder deze week arresteerde de politie minstens zestien activisten, waaronder studenten die betrokken waren bij een vreedzame campusdemonstratie. Drie van hen worden verdacht van het overtreden van de nationale veiligheidswet. Vorige week werden activisten Joshua Wong, Agnes Chow en Ivan Lam veroordeeld van zeven tot dertien maanden gevangenisstraf wegens hun rol in een ongeautoriseerd protest tegen de veiligheidswet buiten het hoofdbureau van politie vorig jaar. Meer bij de NOS

Lees ook:
Hongkongse autoriteiten arresteren mediatycoon Jimmy Lai (3 december 2020)
RSF Press Freedom Awards 2020 belonen uitzonderlijke moed (9 december 2020)

Bekijk meer van

Jimmy Lai Hongkong China

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.