word studentlid

— woensdag 12 augustus 2020, 10:30 | 0 reacties, praat mee

Hongkong: vrijheid op borgtocht voor Daily Apple-oprichter Jimmy Lai

Hongkong: vrijheid op borgtocht voor Daily Apple-oprichter Jimmy Lai
Een aanhanger van Lai geeft hem na diens borgtocht een duim omhoog, mét de protesteditie van de Daily Apple | AFP

De Chinese autoriteiten hebben mediatycoon Jimmy Lai op borgtocht vrijgelaten. De 74-jarige bedankte via Twitter aanhangers voor hun steun. Een omstreden nieuwe veiligheidswet, die begin vorige maand door Beijing aan Hongkong werd opgelegd, maakt het mogelijk op te treden tegen media, als die 'samenspannen met buitenlandse mogendheden'. Laatste wijziging: 12 augustus 2020, 10:32

Lai, die actief is in de pro-democratische beweging en de activistische krant Daily Apple oprichtte, werd begin dit jaar ook opgepakt, toen vanwege deelname aan een protestmars die door de overheid was verboden.

De Daily Apple verscheen gisteren in een fors verhoogde oplage; de aanschaf van een exemplaar werd aangemoedigd als stil protest tegen de repressieve overheid.

De regeringskrant China Daily heeft in een commentaar alle ophef over de arrestatie van Lai en anderen afgedaan als volslagen hypocriet.

“Westerse regeringen en politici gaan zo op hun instinctieve idealogische vooringenomenheid richting China, dat ze niet een de bewijzen tegen Lai en anderen hebben bekeken”, aldus het commentaar. “De vrijheid van meningsuiting is geen vrijbrief voor crimineel gedrag”, stelt de krant.

Met onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting valt het ook wel mee, vindt China Daily. “De Daily Apple kon ook daags na de arresatie van oprichter Lai gewoon doorgaan met hun Beijing-bashing, net als alle andere anti-Beijing-media, ook nadat de wet anderhalve maand terug van kracht werd.”

De Volkskrant meldt dat er deze week nog meer activisten zijn opgepakt.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.