— maandag 20 juli 2020, 10:33 | 0 reacties, praat mee

Hondurese journalist overleden na oplopen coronavirus in gevangenis

Familie en vrienden bij de begrafenis van David Romero - © Orlando Sierra / AFP

De Hondurese journalist David Romero is zaterdag in het ziekenhuis overleden aan het coronavirus dat hij opliep in de gevangenis. Romero zat sinds maart 2016 in de cel. Hij moest een straf van tien jaar uitzitten wegens smaad en laster.

De autoriteiten hadden Romero op 5 juli overgedragen aan het National Cardiopulmonary Institute, aldus de krant El Heraldo.

“We zijn geschokt en bedroefd over het nieuws van het overlijden van de Hondurese journalist David Romero, die nooit had mogen worden opgesloten voor zijn berichtgeving”, aldus Natalie Southwick, Centraal en Zuid-Amerika programmacoördinator van CPJ.

Romero was de directeur van Radio Globo en Globo TV. In januari 2019 bevestigde het Hooggerechtshof van Honduras een eerdere veroordeling van de journalist. Hij beschuldigde in 2016 een openbaar aanklager van corruptie.

Eerder dit jaar hebben CPJ en 190 andere instanties in haar #FreeThePress-campagne er bij de wereldleiders op aangedrongen om alle journalisten die vanwege hun werk gevangen zitten vrij te laten vanwege de dreiging van het oplopen van COVID-19 in de gevangenis.

“Zoals CPJ al maandenlang heeft gewaarschuwd staan autoriteiten, die journalisten nog steeds gevangen zetten in onveilige omstandigheden tijdens een wereldwijde pandemie, in feite toe dat deze veroordelingen een doodvonnis worden.” Meer bij CPJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.