word studentlid

— woensdag 10 februari 2021, 09:01 | 0 reacties, praat mee

Hoge Raad: met dwang laten ontgrendelen van een telefoon is toegestaan

Hoge Raad: met dwang laten ontgrendelen van een telefoon is toegestaan
De politie kan verdachten dwingen een telefoon per vingerafdruk te ontgrendelen, stelt de Hoge Raad | ANP

De Hoge Raad heeft in een zogeheten cassatie in het belang der wet geoordeeld dat het is toegestaan verdachten te dwingen een telefoon te ontgrendelen, als die biometrisch is beveiligd. Aanleiding is een zaak waarin de politie een verdachte dwong zijn vinger op de vingerafdruklezer te leggen. Laatste wijziging: 10 februari 2021, 09:46

Dat wierp de vraag op of iemand zo wordt gedwongen mee te werken aan zijn eigen veroordeling, het zogeheten nemo tenetur-beginsel. In een zaak werd een geboeide verdachte door agenten gedwongen om de telefoon te ontgrendelen. De boeien waren volgens de politie nodig om te voorkomen dat de verdachte de telefoon zou vernielen.

De rechtbank in die zaak oordeelde dat die actie “onder deze omstandigheden” proportioneel en rechtmatig was.

In oktober 2020 schreef advocaat-generaal Edwin Bleichrodt een advies dat dit ‘met lichte dwang’ ontgrendelen past in bestaande opsporingsmethoden. “De vingerafdruk kan aldus worden gezien als de biometrische pendant van de sleutel die de opsporingsambtenaar toegang verschaft tot de locatie waarin hij nader onderzoek kan doen”, stelde Bleichrodt.

Verdachten moeten in het kader van onderzoek soms ook andere biometrische eigenschappen afstaan (zoals bloed) of toestaan dat lichamelijke kenmerken worden geregistreerd en opgeslagen in het kader van onderzoek.

Het op deze manier meewerken aan het onderzoek levert volgens de Raad een geringe inbreuk op de lichamelijke integriteit van de verdachte. Ook wijst de Raad er op dat “in het Nederlandse recht niet een onvoorwaardelijk recht of beginsel is verankerd dat een verdachte op geen enkele wijze kan worden verplicht tot het verlenen van medewerking aan het verkrijgen van voor hem mogelijk bezwarend bewijsmateriaal.” Meer bij de Hoge Raad

Bekijk meer van

Hoge Raad

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.