— donderdag 15 oktober 2020, 14:22 | 0 reacties, praat mee

‘Onder dwang telefoon ontgrendelen met duim verdachte kan juridisch door de beugel’

ANP

In een zaak waarbij een verdachte werd gedwongen met zijn duim een iPhone te ontgrendelen adviseert advocaat-generaal Edwin Bleichrodt bij de Hoge Raad der Nederlanden dat als standaard onderzoeksmaatregel te zien, niet in strijd met het zogeheten nemo-tenetur-beginsel, het principe dat iemand niet aan zijn eigen veroordeling hoeft mee te werken. Laatste wijziging: 10 februari 2021, 08:01

Wie ergens van verdacht wordt, moet in het kader van het onderzoek sowieso bepaalde zaken dulden, constateert Bleichrodt: spullen worden in beslag genomen, er wordt huiszoeking gedaan, er kunnen foto’s en video’s worden gemaakt, dna-materiaal wordt - al dan niet met dwang - afgenomen en lichaamseigenschappen (hand- en voetgrootte, lengte e.d.) worden gemeten en opgeslagen.

“De vingerafdruk kan aldus worden gezien als de biometrische pendant van de sleutel die de opsporingsambtenaar toegang verschaft tot de locatie waarin hij nader onderzoek kan doen”, aldus het advies, dat ook verwijst naar adviezen uit 2018 van de Commissie modernisering opsporingsonderzoek in het digitale tijdperk.

Die concludeerde dat biometrisch materiaal ‘met lichte dwang’ van een verdachte kan worden afgenomen en daarin niet wezenlijk verschilt van bloed of ander lichaamseigen materiaal dat gedwongen kan worden afgenomen. “Weliswaar is de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de verdachte in potentie groot (afhankelijk van wat op de gegevensdrager wordt aangetroffen), maar de legitimatie van die inbreuk ligt in de bevoegdheden tot doorzoeking van de gegevensdrager en staat los van de nemo tenetur-problematiek”, aldus de Commissie.

Het advies aan de Hoge Raad heeft geen invloed op de eerdere zaak. Het dient ‘in het belang van de wet’ tot verduidelijking in toekomstige gevallen.

Bekijk meer van

Hoge Raad

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.