— woensdag 9 november 2016, 10:51 | 0 reacties, praat mee

Hoge Raad: werken via payrolling is uitzendwerk

Lex van Lieshout / ANP

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat ondernemingen die voor andere bedrijven salaris- en pensioenadministratie uitvoeren, het zogenoemde payrolling, wettelijk gezien uitzendbureaus zijn. Daarmee kunnen die opereren onder dezelfde regels die gelden voor uitzendbureaus en personeel vijfenhalf jaar op tijdelijke contracten laten werken, meldt de Volkskrant. Laatste wijziging: 9 november 2016, 10:56

De vorig jaar ingevoerde Wet Werk en Zekerheid beoogde juist werknemers die veel met tijdelijke contracten werken uitzicht te bieden op een vast contract. Wie niet via een uitzendbureau of payrollbedrijf werkt, moet dan na twee jaar een vast dienstverband aangeboden krijgen.

De uitspraak van de Hoge Raad maakt het voor werkgevers aantrekkelijker om met een payrollbedrijf in zee te gaan. Een ander effect is dat personeel niet onder de cao valt van de branche waarin ze werken, maar binnen de slechtere uitzend-cao.

Vicevoorzitter Mariëtte Patijn van vakbond FNV zegt in de Volkskrant dat minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher dit gat snel moet dichten. Ook de Hoge Raad adviseert verbetering van de wet op dit punt.

Asscher noemt payrolling een goede oplossing “als het de administratieve lasten van kleine ondernemers kan wegnemen” maar zegt dat het niet de bedoeling is om risico’s op werknemers af te wentelen. Meer bij Volkskrant

Bekijk meer van

Lodewijk Asscher Hoge Raad

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.