Smartocto userneeds

— vrijdag 13 mei 2022, 08:48 | 0 reacties, praat mee

Hof wil Volkskrant-journalist horen in zaak over voor terrorisme veroordeelde broers

© CC BY-SA 2.0 / ssalonso

Het Gerechtshof in Den Haag wil Volkskrant-journalist Ana van Es horen in een zaak over twee voor terrorisme veroordeelde broers. Van Es zal in de rechtbank geen inhoudelijk commentaar geven en zich beroepen op haar verschoningsrecht. Laatste wijziging: 14 mei 2022, 09:28

Dat meldt de Volkskrant. Het hof wil van Es horen naar aanleiding van een artikel dat ze in 2019 schreef over de broers Aziz en Fatah A.. Voor dat verhaal sprak ze met bekenden en familieleden van de broers. Aziz en Fatah waren volgens bronnen actief bij de jihadistische beweging Al Nusra.

De rechtbank zou in de zaak tegen de broers het artikel van Van Es niet hebben meegenomen als bewijs. Bart Nooitgedagt, de advocaat van Fatah, stelt dat het verhaal voor het Openbaar Ministerie wel degelijk een belangrijk uitgangspunt vormde voor verder onderzoek. Aziz werd vorig jaar veroordeeld tot ruim 15 jaar cel. Fatah kreeg 11 jaar en 9 maanden.

“Omdat ik nu als getuige word opgeroepen, word ik de strafzaak in gemanoeuvreerd, en dat moet niet”, reageert Van Es tegenover haar eigen krant. “De beslissing van het Hof kan een afschrikwekkend effect hebben op journalisten en hun bronnen in vergelijkbare onderzoeken.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.