— dinsdag 12 juli 2022, 09:23 | 0 reacties, praat mee

Hof van Beroep op Filipijnen bekrachtigt veroordeling Maria Ressa

Maria Ressa in 2019. - © ANP / AFP / Noel Celis

Het Hof van Beroep op de Filipijnen heeft op 8 juli het hoger beroep van Rappler-directeur Maria Ressa en schrijver-onderzoeker Reynaldo Santos Jr. afgewezen. De journalisten gingen in beroep tegen een veroordeling voor cybersmaad. Laatste wijziging: 12 juli 2022, 09:24

Dat meldt Amnesty. De rechtszaak tegen de twee kwam voort uit een artikel dat Santos Jr. in 2012 publiceerde. Daarin beweerde hij dat de voormalige Filipijnse opperrechter Renato Corona een voertuig gebruikte van zakenman William Keng, die vermoedelijk banden had illegale drugs- en mensenhandel. Santos Jr. en Ressa werden naar aanleiding van dat artikel in 2019 beschuldigd van cybersmaad, terwijl de wet die dat inmiddels strafbaar stelt op de Filipijnen op dat moment nog niet van kracht was.

Ressa en Santos Jr. werden in 2020 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Amnesty stelt in een reactie dat het afwijzen van het beroep duidt op “een alarmerende wending in het onbeschaamde optreden van de regering tegen onafhankelijke media en afwijkende stemmen uit het maatschappelijke middenveld”.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.