— maandag 15 juni 2020, 09:37 | 0 reacties, praat mee

Filipijnse hoofdredacteur Rappler veroordeeld voor smaad

© Eloisa Lopez / Reuters

In de Filipijnen is de hoofdredacteur van de kritische nieuwssite Rappler schuldig bevonden aan smaad. Maria Ressa kan tot zes jaar cel krijgen.

Ook een voormalige publicist van Rappler is veroordeeld. Beiden zijn in afwachting van het hoger beroep op borgtocht vrijgelaten, meldt de BBC.

De aanklacht tegen Ressa dateert uit 2012, toen een artikel op nieuwssite Rappler verscheen waarin een rijke zakenman in verband werd gebracht met criminele activiteiten en banden met een oud-rechter. De wet waaronder Ressa werd aangeklaagd, werd vier maanden na de publicatie van het artikel van kracht.

Voorstanders van persvrijheid zeggen dat het proces bedoeld is om critici van president Rodrigo Duterte het zwijgen op te leggen.

Ressa is in korte tijd al heel vaak aangeklaagd. Ze heeft de beschuldigingen tegen haar altijd verworpen en claimt dat het proces tegen haar politiek gemotiveerd is. De Filipijnse regering zou haar op die manier proberen te intimideren. Nieuwssite Rappler staat bekend om de kritische houding ten aanzien van president Duterte.

In 2018 werd Ressa, samen met onder anderen de vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi, door het Amerikaanse blad Time uitgeroepen tot Persoon van het Jaar.

Lees ook:
Smaadzaak tegen hoofdredacteur Rappler van start (23 juli 2019)

Bekijk meer van

Rappler Maria Ressa Filipijnen

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.