basis naar compleet

— woensdag 1 september 2010, 21:30 | 0 reacties, praat mee

Hilversum lijkt weer initiatief te tonen

‘Als je alleen maar proportioneel bezuinigt, maak je het bestel niet publieker of meer onderscheidend, je maakt het alleen maar kleiner’, zegt Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS, in de Volkskrant (28 augustus 2010). Nu het onvermijdelijk lijkt dat er, door welk toekomstig kabinet dan ook, fors in de publieke omroep gesneden zal worden, ziet De Jong slechts één oplossing: minder uitzendingen, minder regels, minder wetgeving en vooral minder omroepen. Dat zijn er nu 22, het zouden er hooguit acht moeten zijn.
Zijn uitspraken zijn De Jong in Hilversum niet in dank afgenomen. Hem wordt défaitisme verweten: waarom met je poten in de lucht gaan liggen, als de Haagse tegenpartij alleen nog maar gromt? Kees Schaepman vindt de zienswijze van de nieuwe NOS baas echter van gezond verstand te getuigen.

Laatste wijziging: 9 september 2010, 13:29

De journalistieke kwaliteit van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) staat onder druk, zegt Jan de Jong. Dat klopt, al komt die erkenning laat. Al jaren wordt in Hilversum geschaafd, gereorganiseerd en herverdeeld, waarbij met name journalistieke programma’s de rekening betalen. Dat heeft geleid tot het vertrek van getalenteerde journalisten wier contract afliep (een vaste aanstelling is al lang een vrijwel onbereikbaar ideaal). Daaraan draagt niet alleen het zwabberende Haagse beleid schuld (Meer samenwerking, bepleitte Medy der Laan! Of nee – toch niet: meer profilering, daar draaide het om, meende Ronald Plasterk. Hoewel: bij nader inzien zouden omroepen toch ook moeten fuseren, zei hij vervolgens), maar ook de kortzichtigheid van krakelende omroepvoorzitters.

In omroepland vecht vanouds ieder stadstaatje allereerst voor eigen overleving. Dat leidt tot ingewikkelde tactische manoeuvres op de vierkante centimeter. Het resultaat van zulke veldslagen op Madurodamniveau is meestal verlies voor iedereen.

Vijf jaar geleden verloren de omroepvoorzitters hun plaats in de Raad van Toezicht van de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) waardoor hun macht aanzienlijk afnam. Van de ooit zo machtige lobby (vooral van Vara, KRO en Wereldomroep) in Den Haag is ook al niet veel over. De PvdA is allang niet meer exclusief geïnteresseerd in Vara of NPO en blijft net zo lief goede maatjes met RTL en SBS. En het CDA, of wat er nog van overblijft, heeft de patronage van de christelijke omroepen al lang opgegeven. PVV en VVD hebben zich nooit op liefde voor het publieke bestel laten betrappen.

De strijd om Hilversum wordt door de onmacht en kortzichtigheid van omroepbestuurders vooral in Den Haag uitgevochten. De omroepen hebben zich in hun verweer tegen voldongen politieke feiten verschanst, elk in een eigen loopgraaf. In die sitzkrieg lijkt nu eindelijk beweging te komen. Er zijn fusiebesprekingen gaande, Hilversum lijkt weer initiatief te tonen. Dat de baas van de NOS pleit voor een drastische hergroepering van de NPO getuigt van gezond realisme, achterhoedegevechten in een slag die al verloren is leveren niemand winst op. Dat De Jong daarbij, naar eigen zeggen, vooral wordt gedreven door zorg voor de journalistieke kwaliteit van de NPO is een verademing. Als het tenminste niet bij woorden blijft.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.