— donderdag 30 december 2021, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Hier hadden we het over in 2021 #2: De talkshows

Jerney Zwart en Steph Nigten - © TRIK

Als er toch één gespreksonderwerp bijna wekelijks terugkwam aan het (digitale) koffieautomaat dan was het wel: het wel en wee van de talkshow. Woedde er vorig jaar nog een heuse ‘talkshow-oorlog’; hadden we het dit jaar vooral over het afbrokkelende aanzien van het genre op de Nederlandse televisie. Laatste wijziging: 31 december 2021, 10:19

Een greepje uit wat er zoal voorbij kwam:

In januari hadden we het over de positie van Jort Kelder als anchor van Op1. Die kwam onder vuur te liggen na een kritiekloze uitzending met Thierry Baudet (van wie Kelder later campagnefilmpjes bleek te betalen) en een gênant gesprek met de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra. Wat vond Kelder er zelf van? ‘Als je mij voor zo’n programma vraagt, moet je ook niet piepen als er rumoer komt.’

Op1 zat, met de wisselende anchorduo’s, sowieso in het verdomhoekje. Verkeerde gasten, verkeerde anchors, zo klonk het nogal eens. In april stuurde KRO-NCRV presentator Talitha Muusse de laan uit omdat ze een te politiek activistische agenda had.

Bij Jinek ging het mis toen Forum-voorman Thierry Baudet uit de uitzending wegliep vanwege een roast van cabaretier Martijn Koning. Opmerkelijk was vervolgens dat RTL, de redactie van de talkshow Jinek en RTL Nieuws hun huiscabaretier zonder aarzelen onder de bus duwden en spijt betuigden bij Baudet.

Ging het bij De Vooravond misschien beter? Nee hoor. In juni werden als donderslag bij heldere hemel presentatoren Fidan Ekiz en Renze Klamer per direct van het programma gehaald.

Op hetzelfde tijdslot kwam er een nieuwe talkshow: Khalid & Sophie. Dat praatprogramma zou urgenter moeten worden. Of dat gelukt is, valt te bezien. De kijkcijfers werden in ieder geval niet beter.

Omdat we misschien nog niet genoeg talkshows op tv hadden, startte Johnny de Mol in september zijn eigen praatprogramma: HLF8. Daar gingen de handjes echter ook niet van op elkaar.

Uit cijfers van stichting Kijkonderzoek bleek in september dat kijkers bij de start van het nieuwe televisieseizoen de grote dagelijkse talkshows moeilijk kunnen vinden. In de eerste week van het seizoen stonden er vrijwel geen praatprogramma’s meer in de top 10 van best bekeken uitzendingen.

Het best gelezen interview op Villamedia dit jaar, was met de voormalig eindredacteuren van De Vooravond en Khalid & Sophie. Talkshowveteranen Jerney Zwart en Steph Nigten maakten daarin bekend dat ze na één seizoen Khalid & Sophie het bijltje erbij neer gooiden.

Lees dat hele interview hier terug:

Eindredacteurenduo stopt met Khalid & Sophie

 

Het einde van het jaar is een tijd van terugblikken en lijstjes maken. De komende dagen publiceren we daarom de top 10 van thema’s waarover het meest werd gelezen op Villamedia in 2021. De top top 10 tot nu toe lees je hier.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.