mgm nvj maart

— donderdag 9 september 2021, 13:32 | 0 reacties, praat mee

Het onafhankelijke Russische tv-kanaal Dozjd is aangemerkt als buitenlands agent. Hoe gaan ze verder?

Het onafhankelijke Russische tv-kanaal Dozjd is aangemerkt als buitenlands agent. Hoe gaan ze verder?
De redactie van Dozjd - © Denis Kaminev / AP

Eind augustus werd het laatste onafhankelijke tv-kanaal Dozjd – Optimistic Channel, door de Russische autoriteiten aangemerkt als buitenlands agent. In de Volkskrant wordt in een reportage ingegaan op de gevolgen en hoe ze nu verder moeten. Laatste wijziging: 9 september 2021, 19:39

Sinds de wet eind vorig jaar in werking trad wordt het ene naar het andere medium met buitenlandse investeerders aangemerkt als buitenlands agent. Het gebeurt vooral bij kritische media en journalisten.

Voor Dozjd betekent het label dat ze voor iedere uitzending een beeldvullende disclaimer tonen, die duidelijk maakt dat Dozjd voor het buitenland werkt. Vijftien seconden lang. Voor ieder nieuw programma. En aan het eind van elk reclameblok, aldus de Volkskrant. Doen ze dat niet, dan volgen geldboetes tot een miljoen roebel (12.000 euro) en na de derde overtreding komt er een strafzaak bij tegen de directeur en hoofdredacteur met als maximumstraf twee jaar cel.

Hoofdredacteur Tichon Dzjadko is bang voor de gevolgen van het label. De kans is groot dat adverteerders afhaken, omdat ze niet geassocieerd willen worden met een buitenlands agent. Veel media besluiten dan ook de handdoek in de ring te gooien. Dat gebeurde bijvoorbeeld al met VTimes. Ook bestaat er de angst dat bronnen niet meer willen praten, uit angst voor repercussies. En blijft de internetprovider internet leveren aan een agent van het buitenland? En wat te denken van de redactieruimte in het noorden van Moskou: zet de verhuurder ze op straat?

Eind vorige maand riepen een tiental onafhankelijke Russische mediabedrijven in een open brief aan president Poetin opgeroepen het beleid rondom ‘buitenlandse agenten’ aan te passen.

Dozjd gaat voorlopig door. Hoofdredacteur Dzjadko gaat de status van het tv-kanaal aanvechten bij de rechter, desnoods bij het Constitutionele Hof.

Lees ook:
Op weg naar verkiezingen pakt Rusland onafhankelijke media aan (28 april 2021)

Bekijk meer van

Tichon Dzjadko Rusland Dozjd

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.