word studentlid

— woensdag 22 september 2021, 13:37 | 0 reacties, praat mee

Het metaverse: internet waar je ‘in stapt’

Het metaverse: internet waar je ‘in stapt’
© Illustratie: Paul Ryding

Facebook heeft er sinds kort weer een speeltje bij: VR Workrooms. Dat zijn virtuele vergaderzalen waarin je samen met teamgenoten aan niet-bestaande tafels overlegt over een project en je ideeën uitwerkt op gedeelde digitale whiteboards. Een soort Zoom of Teams, maar dan in virtual reality. Alsof je bij elkaar aan tafel zit.

Dit artikel wordt met je gedeeld door NVJ-lid Nick Kivits. Ook lid worden?

VR Workrooms past perfect in een vergaand plan dat Facebook onlangs bekendmaakte. Het bedrijf wil zich gaan toeleggen op het bouwen van een metaverse, een virtuele, driedimensionale ruimte op het internet. Het idee is dat we in de toekomst straks niets meer het internet opgaan via een scherm, maar dat er een nieuwe versie van het internet komt waar we als het ware ín kunnen stappen met behulp van diverse onderdompeltechnieken, waar VR er maar één van is.

Facebook is niet het enige bedrijf dat inzet op zo’n metaverse. Ook de makers van gamewerelden als Roblox en Fortnite zien zo’n virtuele wereld waar je niet naar kijkt maar waar je ‘in stapt’ als de toekomst. Fortnite is bijvoorbeeld al uitgegroeid van een game naar een online wereld met een eigen digitale valuta.

Als het aan Facebook-oprichter Mark Zuckerberg ligt, heeft zijn bedrijf binnen vijf jaar zijn eigen metaverse uit de digitale klei opgetrokken. Volgens ‘Zuck’ werken we er straks niet alleen, maar vieren we er feestjes en bezitten we er ook digitale eigendommen.

Dat het juist Facebook is dat een nieuw soort internet wil bouwen, zou genoeg reden moeten zijn om talloze alarmbellen te laten rinkelen. Want ook al vindt Zuckerberg dat zijn metaverse niet in handen moet zijn van één bedrijf, je kan er donder op zeggen dat Facebook in dat nieuwe internet minstens net zo’n grote rol wil spelen als het nu op het reguliere internet speelt.

Bekijk meer van

Metaverse Facebook

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.