training eu starters

— donderdag 24 december 2020, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Het best gelezen op Villamedia #7: Facebook weigert Opzij-advertentie met zwarte vrouw

© Opzij

De Zwarte Piet-discussie blijft ook in 2020 door Nederland razen. Facebook maakte in augustus nieuwe richtlijnen bekend voor publicaties waardoor afbeeldingen van Zwarte Piet van nu af aan van het sociale medium kunnen worden geweerd. Prompt haalde Facebook een advertentie van het feministische maandblad Opzij offline, omdat deze in strijd zou zijn met de advertentieregels. Er prijkte een zwarte vrouw op. Laatste wijziging: 24 december 2020, 11:55

Op de cover van het tijdschrift prijkt de beeltenis van dr. Abbie Vandivere. De wetenschapper haalde de wereldpers met haar ontdekkingen tijdens de restauratie van Vermeer’s Meisje met de parel voor het Mauritshuis. Vandivere is zwart en heeft op de foto haar lippen rood geverfd.

Het bleek uiteindelijk om een storm in een glas water te gaan. Facebook blokkeerde de advertentie van Opzij niet vanwege het Zwarte Piet-beleid. De advertentie werd geweigerd omdat het tijdschrift zichzelf verkeerd had geregistreerd in het systeem van Facebook. Dat heeft Opzij aangepast waarna de advertentie getoond kon worden.

Lees terug: Facebook weigert advertentie met cover van Opzij met zwarte vrouw

Het einde van het jaar is een tijd van terugblikken en lijstjes maken. De komende dagen publiceren we daarom de top tien best gelezen stukken op Villamedia in 2020.

Bekijk meer van

Opzij Jaaroverzicht Facebook

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.