word studentlid

— dinsdag 20 oktober 2020, 08:26 | 0 reacties, praat mee

Henri Beunders stelt keurmerk voor journalist voor

Henri Beunders stelt keurmerk voor journalist voor
Henri Beunders in 2011 - © Arenda Oomen / ANP

De journalist moet een erkend beroep worden, betoogt Henri Beunders, emeritus hoogleraar Publieke Opinie en oud-directeur van de Postacademische Opleiding Dagbladjournalistiek aan de Erasmus Universiteit in de Volkskrant. Dat schrijft hij als reactie op het bericht dat de NOS uit veiligheidsoverwegingen logo's van straalwagens verwijdert. Hij stelt dan ook een keurmerk voor. Laatste wijziging: 21 oktober 2020, 09:26

In een opinie in de Volkskrant stelt hij dat het zich nu wreekt dat er geen sluitende definitie is van het vak journalistiek en beoefenaars. Niemand weet precies wat journalistiek is. “De emancipatie van de media ten opzicht van de eigen zuilen, en van de journalisten van de eigen hoofdredacties, maakte iets als een perskaart verouderd. De journalist achtte zichzelf de onafhankelijke autoriteit. Door de digitalisering vermenigvuldigde het aantal ‘journalisten’ zich als een konijnenplaag, tot nu elke smartphoneburger behalve ontvanger ook zender is geworden. Nu kan iedereen zich blogger, vlogger of influencer noemen, of ‘burgerjournalist’. Dat kan positief uitpakken, maar ook negatief – en dan shitstormen alom.”

Daarom is het volgens Beunders geen idee om journalisten dezelfde bescherming krijgen van de politie als medewerkers van hulpdiensten, zoals het Genootschap van Hoofdredacteuren vrijdag vroeg. “De roep om verslaggevers de status te geven van hulpverleners is een onmogelijke: elke burger is in theorie immers journalist.”

“Het huidige maatschappelijke klimaat is een explosief mengsel van emancipatie, media en boosheid. De onduidelijkheid over wie journalist is, versterkt het ontploffingsgevaar. Daarom dient er wél een Orde van Journalisten te komen, met een diploma of examen, en op zijn minst het afleggen van een eed of gelofte zich te zullen houden aan al die codes die nu wel bestaan, maar niet bindend zijn. Een intern tuchtrecht hoort daarbij. Alleen een duidelijke beroepsgroep kan aanspraak maken op erkenning en overheidssteun.”

“De overige mensen die via media iets publiek willen maken noemen we, zeg, ‘publicist’. Die hebben niet meer rechten en plichten dan andere burgers. De nood der tijden dwingt tot het aanbrengen van een keurmerk. Dat versterkt de professionalisering, verhoogt de status, en vormt hopelijk ook een zichtbaar pantser in de buitenlucht.

Lees ook:
NOS verwijdert logo’s vanwege bedreigingen van journalisten (15 oktober 2020)

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.