NVJ compleet lid

— woensdag 4 mei 2022, 12:09 | 0 reacties, praat mee

De Wob wordt de Woo, maar wat verandert er eigenlijk?

De Wob wordt de Woo, maar wat verandert er eigenlijk?

Voor veel journalisten is Wobben een bekend fenomeen. Wie achtergrondinformatie rondom overheidsbeleid wil, kan een verzoek indienen op basis van de Wet openbaar bestuur. Er wordt al tien jaar gepraat over een Wob-vervanger, de Wet Open Overheid of Woo. De Woo is begin deze maand van kracht gegaan. Villamedia zet op een rijtje wat er verandert. Laatste wijziging: 5 mei 2022, 13:48

In oktober vorig jaar stemde de Eerste Kamer in met de nieuwe wet, ondanks bezwaren van experts en maatschappelijke organisaties.

Het was niet vanzelfsprekend dat een Wob-verzoek ook daadwerkelijk alle opgevraagde informatie opleverde. Vaak werden grote stukken tekst weggestreept. De Woo moet dit verbeteren - of verplicht de overheid in ieder geval beter te motiveren waarom het gebeurt. Trage beslissingstermijnen onder de Wob vormden voor opvragers een constante bron van ergernis, omdat deze volgens Wob-deskundige Roger Vleugels in 80 procent van de gevallen werden overschreden met gemiddeld 150 dagen (op een termijn van 58 dagen in de oude situatie). De afhandelingstermijn blijft in de Woo hetzelfde, maar kan bij een omvangrijk of complex verzoek met maximaal twee weken worden verlengd (in plaats van vier weken onder de Wob). De beslissingstermijn is niet noemenswaardig verbeterd.

In de Woo wordt actieve openbaarheid aangemoedigd. De hoop is dat instanties eerder geneigd zijn zelf informatie naar buiten te brengen rondom beleid, dan te wachten totdat dit opgevraagd wordt.

Een andere grote verandering is de hoeveelheid bestuursorganen waarop de Woo betrekking heeft. Deze is verbreed ten opzichte van de Wob. Zo kan er nu ook een Wob ingediend worden bij onder meer de Eerste en Tweede kamer, de Nationale Ombudsman en de Raad van de Rechtspraak.

Hieronder een opsomming van verbeteringen die de Woo belooft ten opzichte van de Wob:

  • Het recht op overheidsinformatie wordt vastgelegd
  • Bredere reikwijdte door toepassing op hoge colleges van staat, zoals de Raad van State en de Algemene Rekenkamer
  • Zorgplichten over de kwaliteit van informatie
  • Codificatie van gerechtelijke uitspraken die leiden tot meer transparantie
  • Meerjarenplan om de informatiehuishouding van de overheid te verbeteren en de transparantie te vergroten
  • Er komt een adviescollege dat de minister en de Kamer gevraagd en ongevraagd gaat adviseren over informatiehuishouding en transparantie
  • Het adviescollege gaat ook bemiddelen bij klachten van journalisten en andere professionals

In discussies rondom de Woo zijn er ook onderdelen verwijderd. Zo werden via amendementen bedrijfs- en fabricagegeheimen die het bedrijfsleven verplicht met de overheid deelt uitgesloten van informatieverzoeken. Er is daarnaast geen register verplicht gesteld dat opsomt welke informatie überhaupt beschikbaar is bij de overheid of bij onder de overheid vallende instanties.

 

Bekijk meer van

Woo Wob

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.