— maandag 13 januari 2020, 10:08 | 0 reacties, praat mee

Grondlegger van de Nederlandse kindertelevisie Aart Staartjes (81) overleden

© Freek van Asperen / ANP

Aart Staartjes, grondlegger van de Nederlandse kindertelevisie, is de 81-jarige leeftijd overleden. Afgelopen vrijdag was de acteur betrokken bij een aanrijding in Leeuwarden. Zondag overleed hij.

De NTR noemt hem ‘de grondlegger van de Nederlandse kindertelevisie’. Ze roemen de programma’s die Staartjes heeft gemaakt, en bedanken hem voor alles wat hij voor de NTR gedaan heeft.

“Aart Staartjes heeft de Nederlandse kindertelevisie volwassen gemaakt”, schrijft de omroep. “De NTR is hem daarvoor veel dank verschuldigd. Met hem verliezen we een succesvol programmamaker, eindredacteur en presentator, maar bovenal een bijzonder kundig acteur.”

Staartjes wilde televisie maken vanuit het perspectief van het kind, meldt de NOS. Daarbij ging hij taboedoorbrekend te werk, wat zeker in het begin niet altijd werd gewaardeerd door de ouders van zijn doelgroep.

Staartjes was de bedenker van enkele baanbrekende kinderseries in de jaren 70 en 80, zoals De Stratemakeropzeeshow, J.J. De Bom voorheen De Kindervriend en De film van Ome Willem. Die traditie zette hij voort in Sesamstraat, de Intocht van Sinterklaas later ook als geestelijk vader van Het Klokhuis. Ook speelde hij jarenlang de rol van meneer Aart in Sesamstraat.

De afgelopen jaren kwam Staartjes ook geregeld in het nieuws als pleitbezorger voor het programma Sesamstraat. Volgens RTL Nieuws eerst toen omroep NTR het plan had om Sesamstraat eerder op de avond uit te zenden, vervolgens vanwege de verhuizing naar Zappelin Xtra, een van de themakanalen van de NPO en afgelopen jaar toen de omroep bekendmaakte geen nieuwe Nederlandse afleveringen meer te willen opnemen.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.