Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 17 november 2017, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Groep YouTubers belooft eerlijker te zijn over reclame

Beeld: De Social Code

Duidelijk maken of YouTubers betaald hebben gekregen voor een vlog of niet. Dat is het doel van de vrijdag gelanceerde 'Social Code: YouTube'. In deze code heeft een grote groep vloggers afspraken vastgelegd die meer transparantie belooft over reclame in hun video's. De code kwam tot stand in samenwerking met het Commissariaat voor de Media, dat de onduidelijkheid rond reclame in veel vlogs hekelde. Het Commissariaat deed eerder dit jaar onderzoek naar sluikreclames en kwam tot de conclusie dat veel Nederlandse YouTubers het niet zo nauw nemen met de regels, die volgens IAB Nederland toch al zo'n drie jaar bestaan. Laatste wijziging: 17 november 2017, 09:13

Ook de Reclame Code Commissie, Multi Channel Networks en andere belangenorganisaties zijn bij de gesprekken betrokken geweest, meldt het Commissariaat op zijn website. Vloggers die geld hebben gekregen voor een bepaalde video zullen aan het begin van die video middels een tekst duidelijk maken dat er sprake is van reclame, óf melden dat zelf tijdens de video. Ook in de beschrijving van de video wordt duidelijk gemaakt dat het om reclame gaat. Wanneer vloggers geen geld hebben gekregen, maar de dienst of het product in kwestie gratis of met korting hebben ontvangen, vermelden ze dat. De code wordt in het voorjaar van 2018 voor het eerst geëvalueerd. De code is te vinden op de website desocialcode.nl.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.