— donderdag 20 april 2017, 11:35 | 0 reacties, praat mee

Veel sluikreclame in Nederlandse YouTube-vlogs

Het Commissariaat voor de Media | Marco Hillen / Hollandse Hoogte

Nederlandse videobloggers of vloggers op YouTube zijn onduidelijk over welke onderdelen van hun vlogs gesponsorde onderdelen bevatten. Dat concludeert het Commissariaat voor de Media na een steekproef onder honderd video's van de twintig populairste Nederlandstalige vloggers op YouTube.

In bijna 90 procent van de gevallen komen duidelijk herkenbare producten en merken in beeld. In 60 procent van de gevallen gebeurt dat gericht en niet terloops. In drie video’s werd zelfs een actief koopadvies gegeven en sommige vloggers bieden affiliated links aan, waarbij de maker een vergoeding krijgt als via zo’n link een aanschaf wordt gedaan.

Voorzitter Madeleine de Cock Buning stelt dat inkomsten uit reclame noodzakelijk kunnen zijn, maar stelt dat duidelijkheid centraal moet staan. Het moet voor de kijker duidelijk zijn wat tegen betaling gebeurt en wat niet. “Daar hebben je volgers recht op. We zien trouwens al vloggers die het goede voorbeeld geven”, stelt ze.

De transparantie over reclame en het voorkomen van sluikreclame is belangrijk, zeker gezien de veelal jongere volgers van de populairste Nederlandse vloggers. Ze zijn makkelijker te beïnvloeden en bekijken de video’s meestal ook buiten het directe toezicht van ouders, op eigen tablet of smartphone.

Op dit moment heeft het Commissariaat geen juridische middelen om op te treden tegen sluikreclame bij vloggers en andere online makers. Vooruitlopend op Europese regelgeving op dit gebied wil de toezichthouder alvast werken aan bewustwording. Meer bij Commissariaat voor de Media

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.