— woensdag 15 september 2021, 09:30 | 0 reacties, praat mee

Volkskrant stapt naar de Raad met klacht tegen De Groene

Leden van de Witte Helmen doorzoeken het puin van een ziekenhuis. - © AFP / Bakr Alkasem

De Volkskrant heeft een klacht ingediend bij de Raad voor de Journalistiek over De Groene Amsterdammer. Inzet van de klacht is het artikel ‘Wij waren hun enige hoop’, dat op 8 september in De Groene verscheen. In het betreffende artikel wordt de Volkskrant door het opinieweekblad onder andere beticht van het verspreiden van desinformatie.

De hoofdredactie van de Volkskrant hekelt die bewering en beschuldiging en stelt dat de krant niet om wederhoor is gevraagd. Het is zeldzaam dat media tegen elkaar een klacht indienen bij de Raad. Klachten die aan de Raad worden voorgelegd hebben vaak betrekking op geschillen tussen burgers en de journalistiek.

Het onderwerp van het artikel in De Groene Amsterdammer is de ondergang van Mayday Rescue, een Nederlandse stichting die de Syrische reddingsorganisatie Witte Helmen startte. In juli 2020 schreef de Volkskrant dat bestuurders van die stichting zichzelf salarissen uitkeerden die boven de Balkenende-norm waren.

Daarnaast was er volgens de krant sprake van onverantwoorde betalingen, waarbij bonnen werden vervalst. De Volkskrant verwijst naar een mail die James Le Mesurier, mede-oprichter van de Witte Helmen, vlak voor zijn dood stuurde. Daarin benoemde hij deze transacties zelf als fraude.

‘Wederhoor niet nodig’
De Groene Amsterdammer schrijft in het artikel dat de Volkskrant met zijn verhaal bijdraagt aan een ‘fraudeframe’. Volgens het opinieweekblad zijn de feiten uit het Volkskrant-artikel achterhaald. “We ontkennen een groot deel van de feiten van de Volkskrant niet”, aldus hoofdredacteur Xandra Schutte tegen Villamedia.

“De crux voor ons is dat Le Mesurier die mail onder druk van overspannenheid aan donateurs stuurde”, aldus Schutte. “Daarna is door een Brits accountancybureau onderzoek gedaan. Zij constateerden dat er weliswaar dingen niet klopten in de boeken, maar dat er geen sprake is van fraude. Hun rapport was zes weken voor het verschijnen van het Volkskrant-artikel klaar.”

Volgens Schutte beschuldigt het artikel de Volkskrant ook helemaal niet van het verspreiden van desinformatie. In het artikel wordt benoemd dat Russische trollen desinformatie gebruiken om Mayday te ondermijnen. Volgens Schutte was wederhoor daarnaast niet nodig, omdat het artikel in de Volkskrant een openbare bron is.

“De regel is dat als je wederhoor moet plegen als je iets verwijtbaars schrijft, behalve als het gaat om een openbare bron”, zegt Schutte. “Een krantenartikel valt daaronder. Als je journalistiek onderzoek doet, kijk je altijd naar wat andere media schrijven. Daarnaast bestempelen we het Volkskrant-stuk nergens als desinformatie. Ons artikel gaat ook helemaal niet over de Volkskrant. Er zijn in totaal maar twee alinea’s die over de krant gaan.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.