banner festival 23

— vrijdag 21 juli 2017, 08:56 | 0 reacties, praat mee

Frankrijk naar Europees Hof voor ‘vergeetrecht’

© Georges Gobet / AFP

Het Europees Hof van Justitie moet de vraag gaan beantwoorden of het Europese ‘recht om vergeten te worden', waarbij zoekmachines soms verplicht worden om zoekresultaten te verwijderen, ook wereldwijd moet gaan gelden. Laatste wijziging: 21 juli 2017, 10:30

Frankrijk heeft het Hof gevraagd een uitspraak te doen over de reikwijdte. Google wil namelijk het vergeetrecht niet uitbreiden. Alleen binnen de Europese Unie verwijderde Google verzoeken om niet langer te verwijzen naar achterhaalde, irrelevante of onjuiste content, of informatie die belastend is voor een individu maar geen algemeen belang dient.

De Franse privacywaakhond CNIL is het daar niet mee eens en probeert Google al langer te verplichten om het recht op vergetelheid op al zijn sites toe te passen. Het leidde tot een juridische procedure. De Franse Raad van State heeft nu dus een aantal vragen gesteld die het Europese Hof van Justitie moet beantwoorden.

De Franse Raad van State wil weten of de zoekresultaten wereldwijd moeten worden verwijderd en zo niet, of de resultaten dan op Europees of nationaal niveau moeten worden verwijderd. Verder willen ze weten of het recht om vergeten te worden moet worden toegepast op extensies of op basis van IP-adressen waaruit afgeleid kan worden in welk land de gebruiker zich bevindt.

Hetzelfde Europese Hof oordeelde in 2014 dat gewone burgers in Europa de mogelijkheid krijgen om informatie die niet langer relevant of verouderd is, uit zoekmachines te laten verwijderen. Meer bij Solv / De Tijd / de Volkskrant

Bekijk meer van

Google Frankrijk Europa

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.