website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Frankrijk naar Europees Hof voor ‘vergeetrecht’

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in informatie op vrijdag 21 juli 2017, 08:56

© Georges Gobet / AFP

Nieuws

Het Europees Hof van Justitie moet de vraag gaan beantwoorden of het Europese ‘recht om vergeten te worden’, waarbij zoekmachines soms verplicht worden om zoekresultaten te verwijderen, ook wereldwijd moet gaan gelden.

Frankrijk heeft het Hof gevraagd een uitspraak te doen over de reikwijdte. Google wil namelijk het vergeetrecht niet uitbreiden. Alleen binnen de Europese Unie verwijderde Google verzoeken om niet langer te verwijzen naar achterhaalde, irrelevante of onjuiste content, of informatie die belastend is voor een individu maar geen algemeen belang dient.

De Franse privacywaakhond CNIL is het daar niet mee eens en probeert Google al langer te verplichten om het recht op vergetelheid op al zijn sites toe te passen. Het leidde tot een juridische procedure. De Franse Raad van State heeft nu dus een aantal vragen gesteld die het Europese Hof van Justitie moet beantwoorden.

De Franse Raad van State wil weten of de zoekresultaten wereldwijd moeten worden verwijderd en zo niet, of de resultaten dan op Europees of nationaal niveau moeten worden verwijderd. Verder willen ze weten of het recht om vergeten te worden moet worden toegepast op extensies of op basis van IP-adressen waaruit afgeleid kan worden in welk land de gebruiker zich bevindt.

Hetzelfde Europese Hof oordeelde in 2014 dat gewone burgers in Europa de mogelijkheid krijgen om informatie die niet langer relevant of verouderd is, uit zoekmachines te laten verwijderen. Meer bij Solv / De Tijd / de Volkskrant

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.