PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— maandag 8 februari 2021, 14:00 | 0 reacties, praat mee

Google Jigsaw weegt inmiddels dagelijks 500 miljoen reacties op giftig taalgebruik

Een speciaal algoritme van Google en technologiepartner Jigsaw om giftig commentaar te detecteren, weegt inmiddels dagelijks 500 miljoen reacties. Perspective werd enkele jaren geleden gelanceerd na een proef bij dagblad de New York Times. Laatste wijziging: 22 februari 2021, 15:18

Het algoritme is open-source en gratis te gebruiken voor uitgevers en andere bedrijven met veel online commentaar. De techniek kan giftig commentaar voor publicatie herkennen, maar biedt ook opties om een reageerder nog tijdens het schrijven te wijzen op de toon van zijn of haar reactie.

Bij uitgeverijconcern McClatchy werd Perspective ingezet; volgens hun gegevens wijzigt 40 procent van de gebruikers het taalgebruik in een reactie, na op de toxiciteit van de woordkeuze te zijn gewezen. Onderzoek bij reactiebeheerder OpenWeb bleek bijna de helft van de gebruikers (44,7 procent) bereid aanstootgevende woorden te verwijderen of te vervangen. Ruim 7 procent herschreef de hele reactie, na feedback over de toon.

De geautomatiseerde detectie neemt moderatoren werk uit handen en maakt het daardoor mogelijk om meer gebruikersreacties te publiceren. Voor Perspective bij de New York Times werd ingevoerd kon een fractie van de reacties van gebruikers verwerkt worden.

In 2017 kon Perspective alleen Engelstalige reacties beoordelen, inmiddels begrijpt het algoritme ook Duits, Frans, Italiaans, Portugees en Spaans. Diverse uitgeverijen in dat taalgebied laten reacties nu (mede) beoordelen door Perspective: goed voor 500 miljoen verzoeken per dag.

Vanwege giftige commentaren en uit de klauwen lopend reactiebeheer besloten diverse Nederlandse uitgaven de laatste jaren om reacties onder artikelen te schrappen. Meer bij Jigsaw

Bekijk meer van

Jigsaw Google

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.