— donderdag 23 februari 2017, 12:59 | 0 reacties, praat mee

Google komt met algoritme tegen giftig commentaar

Google en technologiepartner Jigsaw lanceren vandaag een techniek om geautomatiseerd 'giftig commentaar' te identificeren en zo het modereren van reacties te vereenvoudigen. De techniek, Perspective genaamd, is nog in een vroeg stadium maar kan in bestaande sites worden opgenomen. Laatste wijziging: 23 februari 2017, 13:28

De techniek baseert zich op honderdduizenden commentaren die eerst door mensen zijn beoordeeld en daarna in algoritmes zijn gevangen. Het gaat dus verder dan enkel filteren op sleutelwoorden. Het algoritme leert van correcties en nieuwe informatie. In eerste instantie werkt de techniek nog enkel met Engels. Andere talen volgen dit jaar.

Bepaald commentaar kan gefilterd worden voor het op de site komt. Uitgevers kunnen Perspective echter ook gebruiken om reageerders nog tijdens het schrijven van de reactie te attenderen op de potentieel giftige toon van de bijdrage. Als een site giftige commentaren liever laat staan, kan Perspective ze bundelen en zo de reguliere discussie meer ruimte geven.

Perspective is getest bij de New York Times, waar vanwege het beheersaspect maar bij zo’n 10 procent van de artikelen de reacties open staan. Desondanks moeten redacteuren dagelijks zo’n 10.000 commentaren beoordelen. Met Perspective moet dat eenvoudiger worden en kan bij meer artikelen de reactiemogelijkheid open.

De eerste versie van Perspective richt zich op giftige commentaren, maar het plan is in de nabije toekomst ook commentaar te kunnen spotten dat matig van kwaliteit is of zelfs helemaal off-topic is. Vele media hebben de afgelopen tijd besloten commentaren dicht te gooien, omdat het beheer te bewerkelijk is. Deze week besloot het AD voorlopig geen lezerscommentaar meer te plaatsen.

Bekijk meer van

Jigsaw Google

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.