Tegel Beeld en Geluid

— woensdag 26 februari 2020, 13:37 | 0 reacties, praat mee

Hulp in de strijd tegen nepfoto’s

© Illustratie: Paul Ryding

Vaste lezers van mijn nieuwsbrief over innovatie (je aanmelden kan hier) hebben al eerder gelezen over thispersondoestnotexist.com. Mocht je het hebben gemist: dat is een website die bezoekers foto’s voorschotelt van mensen die helemaal niet bestaan. Alle gezichten die je er te zien krijgt, zijn bedacht en in elkaar gesleuteld door een computer. En die zogenoemde deepfakes zijn met het blote oog amper van echt te onderscheiden.

Realistisch ogende nepfoto’s maken wordt dankzij de opkomst van slimme techniek al jaren steeds simpeler. Dat maakt het herkennen ervan niet alleen belangrijk (zeker voor ons journalisten), maar ook steeds moeilijker. Gelukkig staan er nieuwe hulptroepen klaar om ons te helpen in de strijd tegen nepfoto’s. En de bestrijden vuur met vuur (of eigenlijk tech met tech)!

De belangrijkste nieuweling is Assembler. Dat is een tool die bestaat uit talloze kleinere tools, die ieder heel goed zijn in het herkennen van één type fototrucage. Is een mens uit een foto gepoetst door heel secuur iets anders over hem heen te plakken? Dan gaat er in het Dense-field copy-move-algoritme van de Universiteit van Napels Frederico II een spreekwoordelijk belletje rinkelen. Zijn er foto’s die door twee verschillende camera’s zijn gemaakt samengevoegd tot één beeld? Dan ziet het machine-learning model Self-consistence splice van de Universiteit van Californië, Berkely dat aan de hand van eigenschappen van de pixels.

In totaal zitten er vijf van zulke door universiteiten ontwikkelde tools in Assembler verwerkt. Daarnaast voegde Jigsaw – een zusterbedrijf van Google, en de partij achter Assembler – er nog twee toe die het zelf heeft gebouwd. Eén van die modellen, StyleGAN detector, is specifiek getraind om geavanceerde deepfakes te herkennen. Het model richt zich juist op de moeilijk herkenbare nepfoto’s die door kunstmatige intelligentie zijn gemaakt, zoals de smoelwerken die je op thispersondoesnotexist.com te zien krijgt.

Voor journalisten en factcheckers is Assembler gratis te gebruiken. Als je het geluk hebt dat je er toegang toe krijgt, want de supertool wordt op dit moment alleen nog getest met een select aantal media. Gelukkig zijn er nog een hoop andere tools waarmee je jezelf in de tussentijd al kunt wapenen tegen nepbeeld. Zo laat Jeffrey’s Image Metadata Viewer je achterhalen waar en wanneer een foto is genomen (bekijk mijn video over deze tool hier), geeft Reveal Image Verification Assistant je acht filters om foto’s mee te analyseren en helpt de gratis browser-plugin InVID je de oorsprong en echtheid van video’s te bepalen. Genoeg om uit te proberen dus, in afwachting tot de brede lancering van Assembler.

Tips van Nick
  • Gebruik Google’s Reverse Image Search, tineye.com of Yandex.com om te controleren op welke sites foto’s die je niet vertrouwt nog meer te zien zijn.
  • Bekijk de metadata van een foto om te zien waar en wanneer hij gemaakt is, bijvoorbeeld met Jeffrey’s Image Metadata Viewer of Irfanview (alleen voor Windows).
  • Duik dieper in foto’s of video’s met Fotoforensics.com, Reveal Image Verification Assistant en InVID.
  • Schrijf je alvast in voor Assembler, zodat je op de hoogte blijft van wanneer de tool voor jou beschikbaar wordt.
  • Zoek je meer tools voor het verifiëren van foto’s? Kijk dan in de toollijst van Bellingcat. Die vind je hier.

Bekijk meer van

Jigsaw Google Assembler

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.