— donderdag 2 maart 2017, 16:01 | 0 reacties, praat mee

Facebook gaat in Nederland samenwerken met factcheckers

© Facebook

Facebook gaat nu toch ook in Nederland nepnieuws aanpakken. Er zal worden samengewerkt met NU.nl en de Universiteit Leiden, meldt NU.nl. Vorige week liet Facebook in Nederland nog weten niet actief iets tegen mogelijk nepnieuws te doen.

Redacteuren van NU.nl en de Universiteit van Leiden krijgen toegang tot een speciaal Facebook-dashboard waarin te zien is welke artikelen door gebruikers zijn aangemerkt als nepnieuws. Berichten die inderdaad feitelijk onjuist blijken te zijn kunnen vervolgens als zodanig worden aangemerkt. Wie nepnieuws op Facebook probeert te delen, krijgt dan een waarschuwing te zien. Dat moet mensen ervan weerhouden om misleidende informatie te verspreiden. Nepnieuws wordt niet helemaal van Facebook verwijderd, maar zal wel minder goed scoren in de algoritmes van de site, en daarom minder zichtbaar worden.

Eerder kondigde Facebook ook in andere landen vergelijkbare stappen aan, nadat ophef ontstond over de mogelijke invloed van nepnieuws in de presidentsverkiezingen van de VS.

NU.nl meldt dat de samenwerking met feitencheckers zich richt op hoaxes en artikelen die bewust misleidend zijn. Artikelen die politiek partijdig of onvolledig zijn zullen niet als nepnieuws worden aangemerkt. Om als nepnieuws te worden behandeld moet een artikel door meerdere feitencheckers als misleidend worden gezien. In Nederland moeten dus zowel NU.nl en het team NieuwsCheckers van de Universiteit Leiden het met elkaar eens zijn. Zij zullen hier als eerste starten met het controleren van nieuws, maar Facebook zegt dat ook andere media welkom zijn om zich aan te sluiten bij het initiatief.

Maar andere media zijn nog niet happig om deel te nemen aan het project. NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff zegt “op dit moment geen meerwaarde” te zien in de plannen van Facebook. Adjunct-hoofdredacteur Johan Groeneveld van persbureau ANP gaat nog een stap verder. Volgens Groeneveld moet Facebook überhaupt niet worden gezien als nieuwsmedium, ook al krijgen wel steeds meer mensen hun nieuws via de site. “Wat ons betreft is nieuws het product, het werk van journalisten en verslaggevers”, aldus Groeneveld.

Ook in het buitenland was kritiek.  “Wij zijn niet de correctie-eenheid van Facebook”, zei ARD-voorzitter Karola Wille.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.