persveilig seminar

— maandag 28 mei 2018, 08:59 | 0 reacties, praat mee

‘Zoekmachines moeten uitgevers betalen voor tonen van nieuwsfragmenten’

© Patrick See / EPA

Zoekmachines zoals Google en Bing zouden uitgevers een vergoeding moeten betalen voor het tonen van fragmenten van nieuwsartikelen. Dat blijkt uit een voorstel van de Europese Commissie, dat deel uit maakt van nieuwe auteursrechtenregels die vrijdag bekend zijn geworden, meldt Reuters. Laatste wijziging: 28 mei 2018, 12:04

Videosites als YouTube zouden zelfs een licentie moeten vragen van rechthebbenden voor het weergeven van hun inhoud. Uitgevers zouden zoekmachines zelfs een jaar na publicatie op de site van de zoekmachine nog om geld mogen vragen. In het eerste ontwerpvoorstel was dat zelfs nog langer, namelijk twintg jaar.

Zoekmachines en uitgevers hebben al jaren een haat-liefdeverhouding. De uitgevers beschuldigen Google en consorten voor dalende advertentie-inkomsten en de afname in lezers. Google probeert kwaliteitsjournalistiek te stimuleren en startte onder meer het Digital News Initiative en het Google News Initiative. Ondanks die toenaderingspoging lopen er diverse rechtszaken tegen Google omdat het bedrijf weigert te betalen voor nieuwsfragmenten.

Uitgevers juichen de Europese plannen dan ook toe en noemen het een “beslissende stap in de goede richting”. Techbedrijven denken echter niet dat een dergelijke ‘fragmentbelasting’ zal leiden tot een hogere vergoeding voor media. Ze krijgen immers dankzij de zoekmachines meer bezoekers, waardoor ook hun advertentie-inkomsten toenemen.

Overigens is het voorstel nog niet definitief. De lidstaten moeten nog onderhandelen met het Europees Parlement over een definitieve overeenkomst voor de hervorming van het auteursrecht.  Meer bij Reuters

Bekijk meer van

YouTube Google Europa EU

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.