‘Zoekmachines moeten uitgevers betalen voor tonen van nieuwsfragmenten’

Zoekmachines zoals Google en Bing zouden uitgevers een vergoeding moeten betalen voor het tonen van fragmenten van nieuwsartikelen. Dat blijkt uit een voorstel van de Europese Commissie, dat deel uit maakt van nieuwe auteursrechtenregels die vrijdag bekend zijn geworden, meldt Reuters.
Videosites als YouTube zouden zelfs een licentie moeten vragen van rechthebbenden voor het weergeven van hun inhoud. Uitgevers zouden zoekmachines zelfs een jaar na publicatie op de site van de zoekmachine nog om geld mogen vragen. In het eerste ontwerpvoorstel was dat zelfs nog langer, namelijk twintg jaar.
Zoekmachines en uitgevers hebben al jaren een haat-liefdeverhouding. De uitgevers beschuldigen Google en consorten voor dalende advertentie-inkomsten en de afname in lezers. Google probeert kwaliteitsjournalistiek te stimuleren en startte onder meer het Digital News Initiative en het Google News Initiative. Ondanks die toenaderingspoging lopen er diverse rechtszaken tegen Google omdat het bedrijf weigert te betalen voor nieuwsfragmenten.
Uitgevers juichen de Europese plannen dan ook toe en noemen het een “beslissende stap in de goede richting”. Techbedrijven denken echter niet dat een dergelijke ‘fragmentbelasting’ zal leiden tot een hogere vergoeding voor media. Ze krijgen immers dankzij de zoekmachines meer bezoekers, waardoor ook hun advertentie-inkomsten toenemen.
Overigens is het voorstel nog niet definitief. De lidstaten moeten nog onderhandelen met het Europees Parlement over een definitieve overeenkomst voor de hervorming van het auteursrecht. Meer bij Reuters
Praat mee