website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Zoekmachines moeten uitgevers betalen voor tonen van nieuwsfragmenten’

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in uitgeverij op maandag 28 mei 2018, 08:59

© Patrick See / EPA

Nieuws Zoekmachines zoals Google en Bing zouden uitgevers een vergoeding moeten betalen voor het tonen van fragmenten van nieuwsartikelen. Dat blijkt uit een voorstel van de Europese Commissie, dat deel uit maakt van nieuwe auteursrechtenregels die vrijdag bekend zijn geworden, meldt Reuters.

Videosites als YouTube zouden zelfs een licentie moeten vragen van rechthebbenden voor het weergeven van hun inhoud. Uitgevers zouden zoekmachines zelfs een jaar na publicatie op de site van de zoekmachine nog om geld mogen vragen. In het eerste ontwerpvoorstel was dat zelfs nog langer, namelijk twintg jaar.

Zoekmachines en uitgevers hebben al jaren een haat-liefdeverhouding. De uitgevers beschuldigen Google en consorten voor dalende advertentie-inkomsten en de afname in lezers. Google probeert kwaliteitsjournalistiek te stimuleren en startte onder meer het Digital News Initiative en het Google News Initiative. Ondanks die toenaderingspoging lopen er diverse rechtszaken tegen Google omdat het bedrijf weigert te betalen voor nieuwsfragmenten.

Uitgevers juichen de Europese plannen dan ook toe en noemen het een “beslissende stap in de goede richting”. Techbedrijven denken echter niet dat een dergelijke ‘fragmentbelasting’ zal leiden tot een hogere vergoeding voor media. Ze krijgen immers dankzij de zoekmachines meer bezoekers, waardoor ook hun advertentie-inkomsten toenemen.

Overigens is het voorstel nog niet definitief. De lidstaten moeten nog onderhandelen met het Europees Parlement over een definitieve overeenkomst voor de hervorming van het auteursrecht.  Meer bij Reuters

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Journalist van het jaar 2018

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.