mgm nvj maart

— maandag 23 januari 2023, 16:05 | 0 reacties, praat mee

Microsoft investeert 10 miljard dollar in bedrijf achter het spraakmakende programma ChatGPT

Microsoft investeert 10 miljard dollar in bedrijf achter het spraakmakende programma ChatGPT

Softwareconcern Microsoft investeert de komende jaren 10 miljard dollar in het bedrijf achter het spraakmakende programma ChatGPT. OpenAI, ook bekend van het vergelijkbare programma Dall-E, heeft het geld en de technische mogelijkheden van Microsoft nodig om de enorme hoeveelheden data aan te kunnen. ChatGPT heeft in korte tijd veel gebruikers getrokken door op basis van kunstmatige intelligentie goed leesbare teksten te produceren. Laatste wijziging: 23 januari 2023, 16:11

Met het opgehaalde geld wil OpenAI “onafhankelijk onderzoek blijven doen en veilige kunstmatige intelligentie ontwikkelen”. Microsoft wil met de investering concurrenten Amazon, Facebook-moederbedrijf Meta en Google-moeder Alphabet voorblijven als het gaat om kunstmatige intelligentie, waarvoor de verwachting is dat er een grote toekomst voor is weggelegd. Ook gaat Microsoft ChatGPT “binnenkort” toevoegen aan zijn cloudplatform Azure.

Microsoft maakte vorige week nog bekend wereldwijd 10.000 mensen te gaan ontslaan omdat de vraag naar zijn software vanwege de economische situatie afneemt. De techgigant zei toen wel te willen blijven investeren in belangrijke onderdelen.

Het is niet de eerste investering van het bedrijf achter Windows en Xbox in OpenAI. In 2019 stak Microsoft 1 miljard dollar in het bedrijf, dat in 2015 werd opgericht door Elon Musk en techinvesteerder Sam Altman.

ChatGPT zorgt voor veel opschudding, omdat veel van de door het programma gegenereerde teksten amper zijn te onderscheiden van door mensen geschreven teksten. De chatbot is in staat op een natuurlijk manier te antwoorden op vragen en verzoeken en beantwoordt vervolgvragen. Daarmee zou het ook een belangrijke concurrent kunnen worden van Google. Ook kan ChatGPT teksten schrijven in verschillende genres. Het programma Dall-E maakt na een geschreven opdracht ‘kunst’ die bestaat uit samengevoegde afbeeldingen die op internet beschikbaar zijn.

Bekijk meer van

Microsoft ChatGPT

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.