training eu starters

— dinsdag 23 september 2014, 15:25 | 0 reacties, praat mee

Tegen de propaganda

Het Midden-Oosten is een bloedbad en in Oekraïne waart de geest van de Koude Oorlog rond. Er woedt ook een andere oorlog, die waarin – zoals het cliché stelt – de waarheid als eerste sneuvelt. Laatste wijziging: 22 december 2014, 12:04

Propaganda blijft voor alle betrokken partijen net zo belangrijk als een vers magazijn in de Kalasjnikov. Ik zag de laatste maanden foto’s uit Gaza opduiken als bewijs van misdaden in Syrië. En ook talloze, naamloze onthoofde stakkers die werden hergebruikt om een eigen agenda te dienen. In woede gedeelde foto’s van een met een crucifix vermoorde christenvrouw uit Irak ‘die weigerde te bekeren’ bleken afkomstig uit een obscure Oostenrijkse pulphorror uit 2005. Hoe ik dat weet? Omdat Google sinds jaar en dag aanbiedt om een foto te controleren tegen het volledige aanbod van beeldmateriaal in de archieven. Ook een dienst als Tineye biedt al zes jaar de mogelijkheid te controleren of een foto mogelijk al eens ergens anders is gebruikt. Veel van de ophitsende foto’s op sociale media vallen in letterlijk seconden door de mand. Wantrouw alles. Ontkrachten is ook duiden.
tineye.com
Google Reverse Image Search:
tek.st/75

Bekijk meer van

Tineye Irak Google Gaza

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.