— donderdag 28 oktober 2021, 15:30 | 0 reacties, praat mee

CPJ: moord op journalisten nog steeds veelal ongestraft

© CPJ

In de afgelopen tien jaar zijn volgens persvrijheidsorganisatie Committee to Protect Journalists (CPJ) 278 journalisten vermoord. In 226 van die gevallen, 81 procent, werd niemand veroordeeld voor het misdrijf, meldt CPJ in de zogeheten Global Impunity Index 2021, de lijst die aangeeft in welke landen journalisten straffeloos worden vermoord.

Het is een lichte verbetering ten opzichte van de vorige indexperiode die van 1 september 2010 tot 31 augustus 2020 liep. Toen werd 83 procent van de moorden op journalisten niet opgelost.

Er is niet veel verschil met de lijst van vorig jaar meldt CPJ. De top vier bestaat nog steeds uit Somalië, Syrië, Irak, Zuid-Soedan. Zeven van de twaalf landen op de lijst staan jaarlijks op de lijst. In 2020 werden 22 journalisten vermoord vanwege hun werk, meer dan het dubbele ten opzichte van 2019. Hoewel de cijfers van 2021 dichtbij dat van vorig jaar ligt, durft CPJ geen voorspelling te wagen over het totaal voor dit jaar vanwege de politieke instabiliteit in een aantal landen.

Want hoewel op de Index landen staan waar journalisten straffeloos kunnen worden vermoord, stelt CPJ dat het niet de volledige reikwijdte laat zien van de bedreigingen voor de persvrijheid. Afghanistan staat bijvoorbeeld net als vorig jaar op plek zes, maar het medialandschap is daar gedecimeerd sinds de Taliban de controle over het land heeft overgenomen nadat de VS zich terugtrok. CPJ verwacht niet dat er gerechtigheid komt voor de zeventien journalisten die daar in de afgelopen tien jaar zijn vermoord nu het het rechtssysteem van Afghanistan instort. Meer bij CPJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.