onderzoek covid en journalistiek

— vrijdag 30 oktober 2020, 11:39 | 0 reacties, praat mee

Glenn Greenwald vertrekt met ruzie bij The Intercept na ‘censuur’

© Lucas Landau / Reuters

Zes jaar nadat journalist Glenn Greenwald The Intercept lanceerde heeft hij ontslag genomen. Hij zegt dat hij niet anders kon nadat zijn artikel over de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden werd gecensureerd.

Greenwald werd bekend toen hij bij de Britse krant The Guardian schreef over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, met behulp van informatie van klokkenluider Edward Snowden. Hij lanceerde The Intercept, waar “doortastende, onafhankelijke en kritische onderzoeksjournalistiek” bedreven zou worden en waar journalisten werden aangemoedigd om bij het schrijven van artikelen, indien noodzakelijk, niemand te vriend te houden.

“De ironie”, zegt Greenwald, “is dat het medium dat ik mede heb opgericht en is opgebouwd met mijn naam en mijn prestaties, met als doel redactionele onafhankelijkheid te garanderen, me nu op de meest flagrante manier censureert - over de leidende presidentskandidaat, een week voor de verkiezingen.”

Greenwald heeft het artikel en bijbehorende correspondentie online gepubliceerd bij Substack, omdat hij transparant wil zijn naar zijn lezers toe.

The Intercept reageerde met een verklaring waarin staat dat Greenwald een “volwassen persoon met een driftbui is” en dat er een “fundamenteel meningsverschil bestaat over de rol van redacteuren bij de productie van journalistiek en de aard van censuur.”

Meer bij Substack

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.