PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— vrijdag 21 juni 2019, 10:52 | 0 reacties, praat mee

Persvrijheid Brazilië onder druk na dodelijke schietpartij en bedreigingen

Leandro Demori van The Intercept Brasil - © Mauro Pimentel / AFP

In Brazilië is deze week een journalist doodschoten. Het is al de tweede journalist in een maand tijd die in de Braziliaanse stad Maricá om het leven is gebracht. Daarnaast melden Glenn Greenwald, oprichter van The Intercept, en andere medewerkers van het nieuwsplatform van de Braziliaanse editie, te zijn bedreigd. Laatste wijziging: 21 juni 2019, 10:52

Afgelopen dinsdag schoot een gemaskerde man drie keer op Romário Barros, de eigenaar en journalist van de lokale nieuwssite Lei Seca Maricá. Barros overleed ter plekke. De dader vluchtte in een auto. De autoriteiten zijn een onderzoek gestart en onderzoeken of hij is gedood vanwege zijn werk. De site schrijft vooral over lokale misdaad, transport, cultuur en politiek.

De moord volgt 24 dagen na de dood van Robert Giorno, de eigenaar van de lokale nieuwssite Jornal O Maricá.

“Het doden van twee journalisten in minder dan een maand in Maricá is schandalig en zal zeker een ‘chilling’ effect hebben op andere lokale verslaggevers als de autoriteiten geen gepaste actie ondernemen”, zei Central en South America Program Coordinator Natalie Southwick van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) in Mexico City. “Braziliaanse autoriteiten moeten onderzoeken of de moord op Romário Barrio verband hield met zijn werk en snel actie ondernemen om de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen.”

Brazilië staat inmiddels op plek 105 van de 180 landen op de World Press Freedom Index 2019 van Reporters Sans Frontières. In 2010 stond het land nog op plek 58. Die daling heeft alles te maken met het toenemende geweld tegen journalisten en het gebrek aan politieke wil op het hoogste niveau om journalisten te beschermen meldde RSF in 2016.

Die verslechtering merkte The Intercept Brasil de afgelopen weken ook. Begin juni publiceerde het nieuwssite, die is opgericht door de Britse journalist Glenn Greenwald, de journalist die in 2013 als eerste het afluisterschandaal rond de Amerikaanse inlichtingendienst NSA blootlegde, over de het gedrag van de Braziliaanse minister van Justitie en de hoofdaanklager in “Operation Car Wash”, het onderzoek naar politieke corruptie dat sinds 2014 gaande is.

Sindsdien hebben Greenwald, zijn echtgenoot en medewerkers van The Intercept Brazil doodsbedreigingen ontvangen. Greenwald zegt dat de bedreigingen die hij ontving, meestal via e-mail, “heel grafisch, gedetailleerd en doordacht” waren. De bedreigingen vermeldden de kinderen en de honden van het koppel, meldt CPJ. Ook is de site doelwit geworden van een cyberaanval sinds de publicaties, meldt de hoofdredacteur van de site Andrew Fishman.

Leandro Demori, een van de onderzoeksjournalisten die meewerkte aan het onderzoek, vertelt telefonisch aan het CPJ dat hij tientallen bedreigingen heeft ontvangen via e-mail en sociale media. Advocaten van het medium bestuderen ze. “We krijgen fysieke bedreigingen, zoals ‘ik ga je maag open snijden met een mes’ of ‘de jacht is bezig’, maar je weet nooit of het echt is of gewoon om je bang te maken,” zei Demori. “We houden deze profielen in de gaten en proberen patronen te identificeren. We hebben meer beschermende maatregelen genomen, inclusief fysieke maatregelen. Het is nu controleerbaar, maar we zijn ongerust.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.