— dinsdag 10 september 2019, 08:29 | 0 reacties, praat mee

Geweld neemt toe tegen journalisten die protesten in Hong Kong verslaan

De oproerpolitie vuurt met traangas bij een demonstratie in Hong Kong eerder deze maand - © Jeon Heon-Kuyn / EPA

Journalisten die verslag doen van de protesten in Hong Kong, ervaren steeds meer geweld door de politie, dat meldden diverse media.

De meldingen dat er wordt geduwd en dat officieren traangas of pepperspray gebruiken leidden er toe dat de Hong Kong Foreign Correspondents’ Club opnieuw heeft oproepen tot een onafhankelijk onderzoek, meldt de Britse krant The Guardian.

De internationale journalistenfederatie IFJ heeft sinds 9 juni tot eind augustus al meer dan 30 gewelddadige incidenten genoteerd tegen journalisten. Daarbij gaat het om politie, omstanders en zelfs demonstranten.

Zo gebruikte de politie pepperspray tegen een groep journalisten nadat ze zaterdagavond een aantal arrestaties hadden verricht. Daar was ook journalist Holmes Chan bij, die het incident live uitzond voor Hong Kong Free Press. Chan zei dat de politie eerst de groep terugduwde en vervolgens zonder waarschuwing pepperspray tegen hen gebruikte. Terwijl hij herkenbaar was als journalist doordat hij een reflecterend vest droeg en op zijn helm het woord pers heeft staan. Hij moest uiteindelijk naar de eerste hulp omdat hij problemen kreeg met zijn ogen.

In Hong Kong zijn er al maanden ongeregeldheden door de, inmiddels ingetrokken, omstreden Chinese uitleveringswet. Voor de demonstranten is dat niet genoeg. Ze willen invloed hebben bij verkiezingen van stadsleiders en en onafhankelijk onderzoek naar de politie-acties. Naarmate de protesten escaleerden, heeft de politie steeds harder ingegrepen met waterkanonnen, traangas, rubberen kogels, zitzakken en ook kloppartijen. Demonstranten hebben molotovcocktails naar de politie gegooid en openbare voorzieningen in brand gestoken.

Bekijk meer van

Hong Kong China

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.