word studentlid

— vrijdag 29 februari 2008, 17:04 | 0 reacties, praat mee

Lessen uit China

Ga de strijd aan met de censor! Dit opperde een China-veteraan bij de opening op 11 februari van www.rnw.nl/chinese, de Chinese website van de ­Wereldomroep. Met censoren valt soms best te praten, meende ze. Als je hen maar hoogstpersoonlijk overtuigt van je goede bedoelingen, bij een kopje groene thee. Het vijandbeeld dat is ontstaan, vaak wederzijds, verdwijnt dan als sneeuw voor de zon.

Laatste wijziging: 22 april 2008, 20:07

Flauwekul! Een enkele censor in China is mogelijk best te vermurwen, een kwestie van guanxi, van goede contacten, maar het alomvattende systeem van staatscensuur blijft intact. Persbreidel is anoniem. Censuur heeft geen gezicht, maar zit tussen de oren.
Praktijkvoorbeeld. Een collega bij de Shenzhen Daily, afkomstig uit India, wél een land met persvrijheid, wilde een column schrijven over zijn moeizame begintijd in China. Alleen al de speurtocht naar een kamer zou volgens hem hilarische kopij opleveren. De huren zijn absurd hoog, vooral zodra de huisbaas merkt dat het om een buitenlandse huurder gaat, met donkere huidskleur! Je betaalt dan makkelijk het dubbele.

Na enkele afwijzingen besloot mijn Indiase collega een kamergenoot te zoeken op internet, om de hoge huur mee te delen. Dit had meer succes. Hij kreeg honderden e-mails, vooral van bereidwillige dames die behalve de flat ook het bed met hem wilden delen. Ook kreeg hij reacties van mafiose types die sleutelgeld wilden. Desondanks bleef hij er vrolijk onder en schreef een dolkomische column. Die dus niet werd geplaatst.

De hoofdredacteur voerde eerst drogredenen aan. Uiteindelijk kwam de aap uit de mouw. De dag dat de column zou verschijnen was lord Kylian op bezoek, voorzitter van de Universiade, een soort studentenversie van de Olympische Spelen. Hij had miljoenenstad Shenzhèn op het oog voor 2011. ‘Stel je voor dat Kylian op zijn hotelkamer dit stuk onder ogen zou krijgen? Wat voor rare indruk zou het maken? De stad zou de kandidatuur direct kunnen vergeten!’, zo had de chef uitgeroepen.

Les geleerd. Niet de censor speelt de Chinese pers parten. Nee, het is zorgvuldig gecultiveerde vrees voor wat mógelijk onwelgevallig zou kunnen zijn. Een ongrijpbare kwaal, zeer hardnekkig en niet zomaar weg te praten. www.rnw.nl/chinese is in China beslist een kort leven beschoren.

Willem Offenberg

Bekijk meer van

Yves Desmet China

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.