data als kans

— donderdag 18 juni 2015, 16:39 | 0 reacties, praat mee

Geverifieerde ooggetuigenverslagen op YouTube

Youtube lanceert Newswire, een kanaal waar geverifieerde video's van ooggetuigen van nieuwswaardige gebeurtenissen worden geplaatst. Dat maakt Google donderdag bekend. De internetgigant werkt samen met Storyful om video's te verzamelen en verifiëren. Storyful zoekt en verifieert al sinds 2010 Youtube-video's en heeft inmiddels 100.000 video's verwerkt. Het bedrijf heeft onder andere de video's rondom de protesten op het Tahrirplein verzameld en geverifieerd. Laatste wijziging: 25 juni 2015, 12:04

Newswire is per direct beschikbaar en Youtube-leden kunnen zich op het kanaal abonneren.

Naast het cureren van video’s lanceert Google nog twee nieuwe initiatieven. Er komt een First Draft Coalition, waar experts van social media hun tips en trucs gaan samenbrengen om hulpmiddelen te bieden voor het verifieëren van ooggetuigen. Er wordt samengewerkt met Eyewitness Media Hub, Storyful, Bellingcat, First Look Media’s Reported.ly, Meedan, Emergent, SAM Desk en Verification Junkie. In de herfst wordt een site gelanceerd.

Daarnaast is WITNESS Media Lab gelanceerd, waarbij video’s van getuigen kunnen helpen bij het aan de kaak stellen van mensenrechtenkwesties.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.