basis naar compleet

— woensdag 5 februari 2020, 09:41 | 0 reacties, praat mee

Gesprekken verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid zzp/vaste dienst in ‘gevoelige fase’

ANP

In de plannen voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen zijn hoogte van de uitkering en het moment waarop die moet ingaan de voornaamste struikelblokken, meldt Het Financieele Dagblad. Komend weekend zouden organisaties van werkgevers, werknemers en zzp'ers een akkoord over die plannen willen bereiken. Laatste wijziging: 5 februari 2020, 10:02

Volgens het FD, dat ingewijden citeert, zijn de gesprekken in een ‘gevoelige fase’ beland. Werkgevers en zzp-organisaties willen het liefst een laag verplicht verzekerd inkomen met bijbehorende lage premie, dat naar wens kan worden aangevuld.

“Vakbonden staan onder druk van hun achterban om dekking en premie vergelijkbaar te maken met die van de WIA voor werknemers. Dan valt het veronderstelde concurrentievoordeel van de zzp’er op de arbeidsmarkt weg”, schrijft het FD.

Bonden vrezen dat een lagere dekking - met 70 procent van het minimumloon als ondergrens - dan de nieuwe norm wordt, ook voor gewone werknemers. Dat is een achteruitgang in de bescherming van werknemers in vaste dienst.

Het FD meldt verder nog stevige discussie over beperking van de wachttijd (de periode waarin de werkgever het volledige loon doorbetaalt bij ziekte, nu twee jaar) en de vraag of de premie inkomensafhankelijk zou moeten zijn. Op dit moment is slechts rond 21 procent van zelfstandigen tegen arbeidsongeschiktheid verzekerd.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.