banner anp

— donderdag 23 januari 2020, 09:32 | 0 reacties, praat mee

Commissie: verschil tussen zzp en vaste dienst moet kleiner

ANP

Er moet één arbeidsongeschiktheidsverzekering komen voor zowel zzp'ers als mensen in vaste dienst. Verder moet het makkelijker worden om mensen in vaste dienst minder uren te laten werken of zelfs deeltijdontslag te geven. Dat adviseert een commissie die de Nederlandse arbeidsmarkt op toekomstbestendigheid doorlichtte.

Nu hebben veel zzp’ers geen verzekering voor arbeidsongeschiktheid, vanwege hoge kosten of omdat ze geen passende verzekering kunnen krijgen. Commissievoorzitter Hans Borstlap zegt dat de verschillen tussen flexwerk en vaste dienst minder groot moeten worden.

Hoe die collectieve - en verplichte - verzekering betaald gaat worden en welke vorm die krijgt, is nog niet duidelijk. De commissie noemt het een stapsgewijs proces. Het definitieve rapport wordt later vandaag gepubliceerd via de site van de Commissie Regulering van werk.

De onzekerheid met contracten, (nul)uren en, flexibilisering via uitzendcontracten en gedwongen zzp heeft een ontwrichtende werking op de maatschappij, waarbij zwakkeren in de ongunstigste constructies zitten.

De ontslagbescherming voor vastediensters moet volgens de commissie worden verkleind en ook de doorbetaling bij ziekte (nu twee jaar) zou moeten worden gehalveerd.

Vakbond FNV is blij dat de commissie benoemt “dat de doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt aangepakt moet worden” maar noemt het inperken van de ontslagbescherming een stap te ver.

“In de praktijk zou dan de preventieve toets verdwijnen en het voorstel voor deeltijdontslag zou werknemers vogelvrij verklaren. De nadrukkelijke uitnodiging van de commissie om met betere ideeën te komen om zo hun aanbevelingen uit het rapport te vervangen, pakken we dan ook graag op”, aldus arbeidsvoorwaardencoördinator Zakaria Boufangach van de FNV.

Meer bij NOS / RTL Nieuws

Bekijk meer van

Zzp

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.