— woensdag 20 oktober 2021, 08:48 | 0 reacties, praat mee

Gerucht: Facebook overweegt naamswijziging met blik op de ‘metaverse’

De weerstand tegen de groeiende maatschappelijke invloed van Facebook groeide de afgelopen jaren stevig. | ANP

In de rubriek Innovatie schrijft Villamedia-redacteur Lars Pasveer over alles met een stekker of internetadres. Dit keer: Facebook zou een naamswijziging overwegen. Het platform zou met een nieuwe naam de koers richting de 'metaverse' willen benadrukken, meent nieuwssite The Verge. De metaverse is een nog vrij mistig toekomstbeeld met vlagen van blockchain-hype: het is volgens topman Zuckerberg vooral een omvattende virtuele wereld waarin gebruikers zich totaal kunnen onderdompelen.

Collega Nick Kivits schreef daar eerder al iets over. Virtual reality zou maar één onderdeel zijn van die hele nieuwe wereld - waar Facebook uiteraard ook het liefst de scepter wil zwaaien.

Zuckerberg zegt te hopen dat over pakweg vijf jaar Facebook niet langer als social mediaplatform bekend staat, maar als metaverse-bedrijf. De nieuwe naam is nog niet bekend, later in oktober is er een Facebook-conferentie waar de plannen besproken gaan worden. Uiteraard wordt er al driftig gegrapt met naamsuggesties.

Dat Facebook - goed voor 86 miljard dollar omzet in 2020 - een naamsverandering overweegt, kan ook goed een afleidingsmanoeuvre zijn, waarschuwen kenners. Het bedrijf mag dan naambekendheid genieten, dat is voor een belangrijk deel ook beruchtheid. Het bedrijf komt al jaren beroerd in het nieuws en werd er onlangs door een klokkenluider van beschuldigd te profiteren van polarisatie. Vanwege reclameinkomsten zou Facebook dat cynisch bewust in stand houden.

Verder blijken de regels die Facebook voor gebruikers hanteert voor een grote groep invloedrijke gebruikers niet te gelden. Misschien is Animal Farm een leuke nieuwe naam.

Een naamsverandering zou een deel van de negatieve aandacht kunnen afleiden. Of het daadwerkelijk tot een volledige rebranding komt, of dat het enkel gaat om een herstructurering zoals Google enkele jaren terug ondernam, moeten we afwachten. Meer bij The Verge

Bekijk meer van

Mark Zuckerberg Facebook

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.