training eu starters

— dinsdag 7 maart 2023, 13:42 | 0 reacties, praat mee

Gerard Beverdam (Nederlands Dagblad) wint Anne Vondelingprijs 2022. Ook RTV Noord valt in de prijzen

Gerard Beverdam, journalist bij het Nederlands Dagblad, wint de Anne Vondelingprijs 2022 - © Dick Vos

De Anne Vondelingprijs 2022, voor de beste politieke journalistiek op nationaal niveau, is toegekend aan Gerard Beverdam, redacteur bij het Nederlands Dagblad. Volgens de jury heeft Beverdam in zijn analyses, ’bewezen in duidelijke taal en zonder vooringenomenheid kwesties die in Den Haag en in het land spelen te kunnen duiden’. Laatste wijziging: 7 maart 2023, 14:18

Beverdam schrijft zijn stukken volgens de jury ‘met een groot gevoel voor context en historie waardoor de lezer altijd wel iets leert van zijn bijdragen’. ‘Dat Beverdam dit doet voor een krant met een uitgesproken christelijke identiteit en niet schroomt politici uit de christelijke hoek aan te spreken, zorgt voor een frisse en soms verrassende kijk’, aldus de jury.

In het Nederlands Dagblad noemt hoofdredacteur Nico de Fijter de prijs een ‘prachtige erkenning’. ‘In de eerste plaats natuurlijk voor Gerard zelf. Zijn politieke analyses zijn voor onze lezers een belangrijk ankerpunt. Dat hij op deze bijzondere manier wordt beloond voor zijn krachtige journalistieke werk is hem zeer gegund.’ Tegenover de krant zegt prijswinnaar Beverdam nog ‘een beetje beduusd’ te zijn. ‘De toekenning van de Anne Vondelingprijs is niet alleen voor mijzelf een grote eer, maar laat ook zien dat christelijk betrokken, onafhankelijke journalistiek wordt opgemerkt en gewaardeerd.’

Lamyae Aharouay (NRC) kreeg een ‘eervolle vermelding’ van de jury voor haar werk als presentator en initiatiefnemer van de podcast Haagse Zaken. ‘Zij heeft deze weten te ontwikkelen tot een vaste informatiebron voor politiek geïnteresseerden, maar ook en vooral voor groepen die daarvóór niet geïnteresseerd waren in politiek. Daartoe behoren met name jongeren.’

De Saskia Stuivelingprijs voor lokale en regionale politieke journalistiek werd toegekend aan Tristan Braakman en Mario Miskovic van RTV Noord voor hun verslaggeving van de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen. In hun verslag vanuit Den Haag hebben ze ‘hun jarenlang opgebouwde deskundigheid in de Groninger gaskwestie volledig benut’.

De jury kon vooral de ‘brede aanpak’ van hun werk waarderen: ‘Zij waren niet alleen op tv te zien, maar bedienden hun publiek eveneens via een liveblog, zelfstandige artikelen op de website en twitter. Hiermee was RTV Noord in Groningen, maar ook in andere regio’s, leidend en is dit nieuwskanaal onmisbaar in de verslaggeving over de parlementaire enquête’.

De prijzen zullen dit jaar worden uitgereikt door Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de Eerste Kamer. Dat vindt plaats op woensdag 22 maart 2023 om 17.00 uur in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. De jury van de prijzen bestond dit jaar uit Mark Kranenburg (voorzitter), Wimar Bolhuis, Bert van den Braak, Kathalijne Buitenweg, Clairy Polak en Hetty van Rooij.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.