— donderdag 18 december 2014, 17:12

Leiden moet artikelen op zwart zetten

De gemeente Leiden moet alle door freelancers geschreven artikelen en gemaakte foto’s die het via het Regionaal Archief Leiden (RAL) openbaar heeft gemaakt binnen drie maanden op zwart zetten. Gebeurt dat niet, dan kan de gemeente een dwangsom verwachten die kan oplopen tot 250.000 euro. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag beslist (vonnis in PDF), nadat Stichting Lira en Pictoright de gemeente Leiden voor het gerecht daagden. De gemeente besloot half januari 2012 750.000 gedigitaliseerde krantenpagina’s openbaar te maken zonder toestemming te vragen aan de schrijvers van de artikelen. De rechtbank wees een eis op schadevergoeding van Lira en Pictoright van de hand, maar stelde wel dat tien aangesloten journalisten die in de dagvaarding zijn genoemd wel recht hebben op schadevergoeding van 500 euro per dag (tot een maximum van 50.000 euro) als hun bijdragen niet binnen drie maanden offline worden gehaald. Daarnaast moet de gemeente ook de proceskosten – die inmiddels zijn opgelopen tot ruim 45.000 euro – vergoeden.

Bekijk meer van

Pictoright Lira

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.