word actief nvj klein

— vrijdag 16 april 2021, 14:34 | 0 reacties, praat mee

Gemeente Alkmaar boos om lekken naar Noordhollands Dagblad

© Koen Suyk / ANP

De gemeente Alkmaar is niet blij dat het Noordhollands Dagblad de naam van de nieuwe burgemeester wist te melden, terwijl de openbare vergadering, waarin de naam bekend zou worden gemaakt, nog moest beginnen. Voorzitter van de vertrouwenscommissie Maya Bolte gaat zaterdag in gesprek gaat met burgemeester Emile Roemer over de kwestie. Mogelijk wordt er een onderzoek gestart naar het lek, meldt NH Nieuws.

Want het lekken van vertrouwelijke informatie over de benoeming van een burgemeester is strafbaar. Alle betrokkenen hebben een geheimhoudingsplicht. Voor het lekken staat een jaar celstraf of een geldboete.

Voorzitter van de vertrouwenscommissie Maya Bolte zegt tegen NH Nieuws dat ze dit “nog nooit heeft meegemaakt”. In het artikel van de krant viel ook te lezen dat ‘de benoeming van Schouten niet unaniem was’ en ook dát is informatie waarover de vertrouwenscommissie nooit iets zegt, aldus Bolte. Ze gaat daarom morgen in gesprek met burgemeester Emile Roemer. Mogelijk wordt er een onderzoek gestart naar het lek.

Het lekken van informatie rondom burgemeestersbenoemingen komt vaker voor. Zo deed de gemeente Den Haag vorig jaar aangifte tegen Omroep West, omdat de regionale omroep ook al kon onthullen dat Johan Remkes als waarnemend burgemeester van Den Haag. Het Openbaar Ministerie (OM) seponeerde de zaak omdat niet te achterhalen viel wie de opname uit een besloten gemeentevergadering heeft gemaakt en wie deze aan Omroep West heeft gelekt.

Het Brabants Dagblad wist in 2017 de volgende burgemeester van Den Bosch al te melden. Justitie deed onderzoek naar het lek, maar dat leidde tot een nieuwe rel, want daarvoor luisterde het ook de journalist die er over schreef af. Het OM zei later dat besluit de betreuren. De top van het OM zou van niets hebben geweten.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.