word studentlid

— woensdag 21 december 2022, 10:32 | 0 reacties, praat mee

Woord van het jaar ‘klimaatklever’ dook voor het eerst op in het Noordhollands Dagblad

Woord van het jaar ‘klimaatklever’ dook voor het eerst op in het Noordhollands Dagblad
© Remko de Haan/ANP

'Klimaatklever' is na een verkiezing door de Van Dale gekozen tot woord van het jaar. En het woord dook voor het eerst op in de kolommen van het Noordhollands Dagblad, schrijft de krant. Laatste wijziging: 21 december 2022, 10:56

Een ‘klimaatklever’ is volgens de definitie van het woordenboek een ‘activist die zich aan een object van symbolische waarde vastplakt om de aandacht van het publiek te vestigen op de klimaatproblematiek’. Het woord dook op nadat klimaatactivisten zich hadden vastgelijmd aan het schilderij ‘Het meisje met de parel’ van Johannes Vermeer in het Haagse Mauritshuis.

‘De Telegraaf vermeldde op 27 oktober als eerste de term ’klimaatplakker’. Het Noordhollands Dagblad noteerde als eerste, twee dagen daarna, ’klimaatklever’. Door de alliteratie nét even beter’, zegt Ton den Boon, hoofdredacteur van de Van Dale tegen de krant. Al zong de term al rond op verschillende sociale media voor publicatie in de krant.

Ype Minkema, verslaggever van het Noordhollands Dagblad, gebruikte de term in een onderschrift voor zijn column, die op 29 oktober in de krant gepubliceerd werd. Ziet hij zichzelf als founding father van de term? ‘Werkelijk geen idee. Ik gebruikte het in een column en bij een cartoon waarop protesterende woonwagenbewoners zich aan het stadhuis vastkleefden. Ik ben liefhebber van het spelen met taal en alliteratie en het paste goed bij dit verhaal. Ik kan nu niet meer vaststellen of ik het woord toen al eerder had gehoord of niet. Mijn column had ik toen wel al eerder klaar. Ik ervaar het nu ook niet als glorieus moment. Want waar hebben we het over, er worden bij ons op de redactie wel mooiere woorden bedacht dan klimaatklever. Hoewel dat ook wel goed en actueel bekt’

Hoofdredacteur Den Boon vindt het overigens geen verrassing dat ‘klimaatklever’ het uiteindelijk schopte tot woord van het jaar, omdat simpelweg de ‘klimaatproblematiek ons al zo lang bezighoudt’. Het woord trok zo’n 25 procent van de bijna 15.000 stemmen. Zevenvinker eindigde op plek twee en energietoerisme op plek drie. Andere woorden die in aanmerking kwamen waren spijtgezin, emojibaby, bofbelasting, boektokken, needlespiking, prijzenpijn en stopbonus.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.