mgm nvj maart

— dinsdag 30 maart 2021, 12:38 | 0 reacties, praat mee

‘Geen verrassing dat de bom barstte op Urk en in Krimpen aan de IJssel’

‘Geen verrassing dat de bom barstte op Urk en in Krimpen aan de IJssel’
Journalisten stellen vragen aan een kerkganger van de Mieraskerk in Krimpen aan de IJssel, afgelopen zondag. - © ANP / Tobias Kleuver

In de discussie over de geweldsincidenten tegen journalisten bij de kerken op Urk en in Krimpen aan de IJssel vraagt journalist Jolyn van der Garde op Twitter en bij het NPO Radio1-programma Spraakmakers aandacht voor wat ze mist in de berichtgeving over de kwestie. Want het verbaast haar niet dat het zondag uit de hand liep. Laatste wijziging: 2 april 2021, 08:35

Van der Garde zegt bij het NPO Radio 1-programma Spraakmakers dat er sprake is van een vrij lange voorgeschiedenis van de pers met gereformeerden. “Heel vaak is het namelijk slecht nieuws als journalisten naar een gereformeerd klein dorpje komen.”

Ze geeft een voorbeeld van ongeveer een jaar geleden. “Toen was in een vergadering gevallen of we misschien een onderzoek zouden moeten doen naar incest in de gemeenschap. De synode heeft zich afgevraagd: moeten we meer doen, speelt het bij ons, moeten we dat bekijken? Toen heeft er vervolgens een week lang een journalist rondgelopen in dat dorp die iedere dag een beetje suggestieve stukjes op het internet zette met ‘incest in de gereformeerde kerk’!”

Van der Garde noemt verder het reacties halen van toevallige voorbijgangers. “En dan zegt iemand ‘ja, daar heb ik niets van gehoord, maar als het zo is dan is het natuurlijk verschrikkelijk’.” Dat levert volgens Van der Garde dan koppen op als Incest in gereformeerde kerk: we vinden het echt verschrikkelijk. “Dat soort koppen, terwijl er eigenlijk geen concreet geval van incest was op dat moment”  zouden wantrouwen tegenover journalisten hebben gevoed, stelt Van der Garde.

Zondag barstte de bom, maar Van der Garde zegt niet verbaasd te zijn. Ze was bang dat het eerder uit de hand zou lopen. “Juist omdat de zondag gewoon heel belangrijk is voor gereformeerden.” De journaliste was tot haar achttiende lid van de gereformeerde gemeente in Nederland.

Van der Garde: “De zondag staat in het teken van de relatie met God. De kerkgang is het hoogtepunt van de week. “Je praat ook eigenlijk niet met mensen, onderweg naar die kerk, het is heel gewichtig en heel waardevol en eervol. Het wordt heel serieus genomen. En dat is misschien heel moeilijk te begrijpen voor mensen die niet uit die gemeenschap komen.”

Journalisten bij de kerk vormen in dat opzicht - nog voordat er iets gezegd is - “al een inbreuk op de zondag”. De vraagstelling gaat dan volgens Van der Garde dan ook vaak over het geloven zelf. “Voor de kerk is het: ‘Nou mevrouw, hoezo gaat u eigenlijk naar de kerk? Hoezo gelooft u eigenlijk niet, vindt u dat niet achterlijk allemaal? Bent u niet bang dat de kinderen corona krijgen? “

Van der Garde: “Dat is de toon die journalisten móeten aanslaan om een quote te krijgen. Dit zijn mensen die ervaren hebben dat wat ze ook zeggen vaak uit het verband gerukt wordt. Alle nuance wordt er standaard afgeknipt. Dus ze worden eigenlijk gemaand om kalm te blijven, netjes te knikken naar journalisten, altijd aardig te blijven en vooral niets te zeggen.”

“Maar journalisten moeten natuurlijk thuiskomen met een quote! [..] Het is een soort ratrace”, meent Van der Garde.

Geertjan Lassche schreef voor Villamedia ook al eens een artikel over de verhouding van de pers en gelovigen. Hij schreef toen over Staphorst: “Media klagen over een gesloten bolwerk en Staphorst verwijt de media eenzijdige beeldvorming. Beiden dragen zo bij aan onwaarachtige beeldvorming.” Meer bij Spraakmakers / CIP / Jolyn van der Garde

Lees ook:
Verslaggevers belaagd bij kerkdiensten Urk en Krimpen (29 maart 2021)

Bekijk meer van

Urk Krimpen aan de IJssel

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.