Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 8 maart 2018, 14:44 | 0 reacties, praat mee

NVJ en NDP Nieuwsmedia pleiten voor steun GroenLinks-amendement persexceptie

CC BY-SA 3.0 / Owen Moore

Brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia en journalistenvereniging NVJ hebben in een brief aan de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid gepleit voor steun aan een amendement op de Uitvoeringswet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg. Daarin wordt volgens de organisaties de zogeheten journalistieke persexceptie wél toereikend afgedekt. Laatste wijziging: 8 maart 2018, 14:47

Het kabinet wilde eind februari geen speciale uitzondering in de wet opnemen voor journalisten en hun organisaties. De nieuwe AVG legt strenge verplichtingen op aan organisaties die gegevens over personen verwerken. Dat is uiteraard vast onderdeel van veel journalistiek werk en zou volgens NDP Nieuwsmedia en de NVJ de organisaties kwetsbaar maken voor bepaalde claims onder de nieuwe wet.

Jurist Otto Volgenant constateert na analyse van het huidige wetsvoorstel risico’s “in de vertrouwelijkheid van de onderzoeksfase, bij bronbescherming, historisch onderzoek, datalekken, user generated content en online archieven”, aldus de organisaties.

Als de geheimhouding van hun identiteit niet is gegarandeerd, zullen potentiële klokkenluiders en andere bronnen huiveriger worden misstanden met de media te delen. Een uitzondering voor journalistiek werk is in de AVG noodzakelijk, ondanks de tegenzin van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) om daar iets voor te regelen.

Kathalijne Buitenweg deelt de vrees voor dreigende zelfcensuur en stelt in een amendement voor de wettekst op punten te wijzigen en binnen artikel 43 de expliciete persexceptie dat de wet niet van toepassing is “op verwerking van persoonsgegevens ten behoeve van uitsluitend journalistieke doeleinden”.

De briefschrijvers hopen op brede steun van de commissie voor het amendement: “Met een toereikende journalistieke exceptie kan de wetgever het grote belang van de journalistiek voor de werking van de democratie onderschrijven. Als belangenbehartigers van de journalistiek roepen NDP Nieuwsmedia en de NVJ u daarom van harte op het amendement-Buitenweg te steunen.” Meer in brief NDP Nieuwsmedia/NVJ [.docx-formaat]

Bekijk meer van

NVJ NDP Nieuwsmedia AVG

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.