— donderdag 11 januari 2018, 13:28 | 0 reacties, praat mee

‘Gebrek aan toegankelijkheid vergaderingen gemeenten serieus probleem’

Hoewel de gemeente Westland - in ieder geval voorlopig - een omstreden 'persprotocol' heeft uitgesteld, maken de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren zich zorgen over de bewegingsvrijheid van de pers bij gemeenten. Vooral met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht. Ze hebben een brief gestuurd aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om aandacht te vragen voor het probleem.

In de brief worden diverse incidenten aangekaart waarbij journalisten de toegang werden geweigerd. Meest recent is het plan van de gemeente Westland om de burgemeester te laten bepalen welke journalisten wel en geen toegang krijgen tot de vergaderzaal. Eerder verbood Westland een cameraploeg van EenVandaag bij een raadsvergadering, omdat de orde in het geding zou zijn.

Het verzoek aan de VNG en het Genootschap van Burgemeesters is om de aangesloten leden duidelijk te maken dat een orde-protocol echt alleen bedoeld kan zijn om de orde in en buiten de raadzaal te bewaken en nooit verder mag reiken dan dat specifieke doel. “Het vertrekpunt moet altijd een zo vrij mogelijke bewegingsruimte voor de pers zijn. Voorts zou het een belangrijk signaal zijn als u namens het Genootschap van Burgemeesters en VNG duidelijk maakt dat u elke vorm van inhoudelijke beoordeling van een medium of diens onderwerpkeuze bij het verschaffen van toegang ten strengste afkeurt.”

De beroepsvereniging NVJ en het Genootschap willen graag dat VNG zo snel mogelijk instructies verschaft aan de leden. Meer bij de NVJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.