— woensdag 25 januari 2023, 08:54 | 0 reacties, praat mee

Fusie van Fox en News Corp voorlopig van de baan

Mediamagnaat Rupert Murdoch heeft zijn plannen voor een fusie van de door hem gecontroleerde bedrijven Fox Corp en News Corp laten varen. In een brief aan Fox noemt de 91-jarige miljardair de in oktober geopperde samenvoeging "niet optimaal". Laatste wijziging: 25 januari 2023, 08:55

Met de deal wilde Murdoch de twee nieuws- en mediaconcerns herenigen die in 2013 van elkaar werden gescheiden in de nasleep van een groot afluisterschandaal bij Britse tabloids. Maar een groep aandeelhouders van News Corp was fel gekant tegen de fusie omdat bepaalde bedrijfsonderdelen daar een te lage waarde bij toegedicht kregen.

De voorgenomen ingreep werd gezien als poging om de greep van Murdochs zoon Lachlan, die topman is van Fox, over de mediaconcerns te versterken. Met de fusie zouden bekende kranten als The Wall Street Journal en New York Post en uitgever HarperCollins samenkomen met het moederbedrijf van Fox News en de vele andere televisiezenders van Fox Corp.

Naast kritische beleggers was naar verluidt ook Murdochs andere zoon, James, tegen de fusie. Hij zou bestuursleden van Fox Corp en News Corp brieven hebben geschreven waarin hij vraagtekens zette bij de mogelijke voordelen van de fusie. James Murdoch stapte in 2020 uit het bestuur van News Corp vanwege een verschil van inzicht over de koers van het bedrijf en zijn kranten.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.