banner festival 23

— dinsdag 8 maart 2022, 08:00 | 0 reacties, praat mee

Frits van Exter over hoe je omgaat met verwachtingen die je niet kunt beantwoorden

© Paul Ryding

Frits van Exter denkt met je mee over dilemma’s. Deze keer: hoe ga je om met verwachtingen die je niet kunt beantwoorden? Laatste wijziging: 9 maart 2022, 07:59

Volgens klaagster is met de publicatie alles misgegaan wat er maar kan misgaan. Zij had vol verwachting het plaatselijk nieuwsblad benaderd met de suggestie aandacht te besteden aan ouderverstoting: een kind verbreekt het contact met een van de ouders na een echtscheiding. Zij ziet wat het teweegbrengt bij haar partner, die zijn dochter al veertien jaar niet meer heeft gezien. Hij zelf wil niet praten met de redactie, maar zij wel. Lezers moeten weten wat het is.

De publicatie maakt haar woedend. Dit was niet de bedoeling. Het gaat vooral over de situatie van haar partner, terwijl zij vooraf nog zo duidelijk had gezegd dat zij geen persoonlijk maar een informatief artikel wilde. Daarom had zij ook allerlei informatiemateriaal gestuurd.

Bovendien heeft de journalist zonder overleg er ‘een andere kant van het verhaal’ aan toegevoegd: het relaas van een anonieme jonge vrouw die zegt dat zij zelf heel bewust ervoor heeft gekozen om haar vader niet meer te zien.

Als zij dat had geweten had zij nooit toestemming gegeven voor publicatie. Het probleem van ouderverstoting is volgens haar nu juist dat het kind wordt wijsgemaakt dat het de eigen keuze is.

En dat het artikel haar niet vooraf is voorgelegd, is volgens haar in strijd met de afspraak. Ze begrijpt ook niet waarom het nodig is haar achternaam te vermelden. Het nieuwsblad verschijnt in een kleine gemeente. Een gevolg is dat de dochter het onder ogen krijgt. Zij stuurt een anonieme reactie naar het nieuwsblad, waarin zij duidelijk maakt dat zij zelf geen contact met haar vader wenst.

Het komt niet meer goed tussen de vrouw, die aandacht wilde voor een belangrijk onderwerp, en de redactie, die dat ook wilde geven maar zonder haar journalistieke onafhankelijkheid op te geven. De journalist ontkent dat zij inzage vooraf heeft toegezegd. Klaagster is zelf uitvoerig ingegaan op persoonlijke vragen. Beide partijen waren overeengekomen alleen haar eigen achternaam te gebruiken. En de toevoeging van de jonge vrouw was nodig voor de balans in het artikel. De ingezonden brief tenslotte was in het kader van hoor en wederhoor volgens de hoofdredacteur gerechtvaardigd. Het lukt hem niet om de zaak met een compromis over een laatste nawoord te besluiten.

De leden van de Raad lezen de stukken, beluisteren de bandopnames van het interview en horen de partijen in de zitting; er zijn emoties aan beide kanten. Zij stellen geen journalistieke onzorgvuldigheid vast, maar zien vooral opgestapeld verdriet en frustratie. Achteraf waren beide partijen er liever niet aan begonnen.

Frits van Exter is voorzitter van de Raad voor de Journalistiek, maar heeft geen stem bij de beoordeling van klachten. Hij verwoordt slechts zijn eigen mening.

Tips voor journalisten:
• Maak duidelijk wat mensen kunnen verwachten. Dat geldt vooral voor degenen met weinig media-ervaring en bij gevoelige onderwerpen.
• Besef dat een geanonimiseerd verhaal in een kleine gemeente zelden anoniem blijft.

Tips voor bronnen:
• Maak duidelijk wat je verwacht en als daar geen goede afspraken over zijn te maken, zie dan af van medewerking.
• Als je geen persoonlijk verhaal wilt, geef dan geen antwoord op persoonlijke vragen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.