website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Freelancevoorwaarden.nl kan groeien met steun Lira

Dolf Rogmans — Geplaatst in Werk op dinsdag 21 mei 2019, 11:00

Nieuws Het Lira Auteursfonds steunt de website freelancevoorwaarden.nl van freelance journalist Nick Kivits met 18.000 euro. Zo kan Kivits het overzicht van inkoopvoorwaarden uitbreiden, aan de bekendheid en de techniek van de site werken en analyses uitvoeren op de verzamelde data. Kivits werkt samen met De Coöperatie bij het verder uitbouwen van de site.

Vorig jaar september lanceerde Kivits de site als een hobbyproject. Hij keerde de inkoopvoorwaarden van 8 uitgeverijen binnenstebuiten en vatte ze samen in begrijpelijke taal.

Inmiddels staat de teller op 20 uitgeverijen en omroepen. Kivits heeft er nog 10 in portefeuille, waaronder die van de NOS, Omroep Gelderlander en de NTR. Kivits schat dat er zo’n tachtig organisaties zijn waarvan hij de inkoopvoorwaarden graag zou analyseren. Zijn doel is het komende jaar uit te komen op een overzicht van 40 uitgeverijen en omroepen.

‘Ik wil graag professionaliseren. Dat kost tijd en geld. Gelukkig wil de Lira daaraan bijdragen’, aldus Kivits.

Van freelance journalisten en een enkele uitgever (De Persgroep) kreeg Kivits goede reacties op het overzicht. Hij wil er de markt wat transparanter mee maken en freelancers laten zien wat er allemaal met hun werk gebeurt en waar ze invloed op kunnen uitoefenen.

Het liefst zou Kivits in een later stadium de verzamelde gegevens in een database stoppen zodat ze beter doorzoekbaar worden. Hij weet nog niet hoe de financiering van de site geregeld wordt als het geld van Lira op is.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.