— vrijdag 28 september 2018, 11:43 | 0 reacties, praat mee

Nick Kivits keert freelancevoorwaarden om en zet ze begrijpelijk op een rij

Nick Kivits op zijn kop tijdens een paraboolvlucht. Foto: ESA/Andrea Conigli

Hij noemt het een hobbyproject; de website freelancevoorwaarden.nl. 'Ik vind het leuk dingen uit te pluizen en te kijken of er iets raars in staat'. En dus heeft freelance journalist Nick Kivits inmiddels de inkoopvoorwaarden van 8 grote uitgevers uitgespit en in begrijpelijke taal voor zijn collega's ontsloten. Conclusie: de inkoopmacht ligt bij de uitgevers en niet bij de journalisten. 'En vanuit de uitgever kan ik dat soms nog begrijpen ook dat ze veel rechten claimen', aldus Kivits. Laatste wijziging: 28 september 2018, 12:20

Dus wie voor Audax Publishing, De Persgroep, Hearst Magazines, New Skool Media, Pijper Media, Reshift Digital, Sanoma of WPG Media een opdracht aannneemt, doet er slim aan de site van Kivits eens te bezoeken. 

Aan de hand van een aantal vragen, zoals ‘Mag Audax Publishing mijn werk ook in andere titels gebruiken?’ en ‘Krijg ik ook extra geld voor dat hergebruik?’ leidt hij je door de inkoopvoorwaarden heen.

Kivits is in het verleden, onder meer voor Villamedia, al vaker in de inkoopvoorwaarden gedoken. Dat levert hem regelmatig vragen van collega’s, op. En dat was, naast zijn behoefte aan een nieuwe hobby, de reden om met de site te beginnen.

De voorwaarden kreeg hij van anderen en via creatief zoeken op het web. Graag zou Kivits de documenten van uitgever Mediahuis nog ontvangen (wie mailt als eerste naar contact@freelancevoorwaarden.nl?). Dan heeft hij alle grote uitgevers op de site staan. ‘Daarna ga ik verder met de kleinere uitgevers. En ik heb nog niets van bijvoorbeeld de omroepen, omdat ik daar zelf niet zo goed in zit’.

Kivits waakt ervoor al te duidelijke waardeoordelen te vellen op de site. ‘Mensen moeten zelf weten of ze voor iemand werken. Dat ga ik ze niet vertellen’.

Wel valt het op dat de uitgevers zich aan de wet houden. Flagrante schendingen is hij niet tegengekomen. ‘Bij Reshift zijn de voorwaarden zo breed opgezet dat je in feite je intellectueel eigendom overdraagt. Dat vind ik niet zo netjes.’

Kivits vindt het van belang dat freelancers zich bewust zijn van de inkoopvoorwaarden. Met name afspraken rondom auteursrechten, exclusiviteit, hergebruik en betalingstermijnen willen nog wel eens verschillen.

En als je de inkoopvoorwaarden niet ziet zitten, adviseert Kivits om te onderhandelen. Hij wijdt er bij elke uitgever een vraag aan en het antwoord luidt meestal dat onderhandeling op details kan.

Kivits is niet van plan om zijn hobby uit te breiden met overzichten van tarieven of een soort beoordelingssysteem van uitgevers. ‘Tarieven zijn te verschillend en een kwestie van onderhandelen. En het moet een hobby blijven. Ik hoop dat zowel freelancers als uitgevers wat aan de site hebben. Ik wil de voorwaarden toegankelijk maken. Want er staat logischerwijs erg veel juridische taal in en dat komt de leesbaarheid niet ten goede.’

Wie zijn idee sympathiek vindt, kan dat via de knop ‘doneren’ tot uitdrukking brengen. Kivits: ‘Het zou mooi zijn als ik de hostingkosten daarvan kan betalen. Een paar tientjes per jaar.’

Inkoopvoorwaarden Villamedia
De inkoopvoorwaarden van Villamedia (een kleine uitgeverij) staan nog niet op de site van Kivits. Die zijn ook vrij beperkt. In onze opdrachtbevestigingen naar freelancers staat, naast afspraken over de foto of het artikel en de richtlijnen waaraan de factuur moet voldoen, het volgende:

VOORWAARDEN VOOR LEVERING
Onderdeel van de levering is, dat je ons toestemming verleent je werk eenmalig te publiceren in het magazine, op de website van Villamedia.nl en via andere digitale platformen, zoals daar onder meer zijn artikelgemist.nl, Blendle, push2tablet, elinea en Myjour. Van de opbrengst via de andere digitale platformen ontvang je 25 pct van de netto opbrengst die Villamedia ontvangt. Wij keren eenmaal per jaar uit en alleen als het bedrag waarop je in één kalenderjaar aanspraak kunt maken hoger is dan 75,- euro. Op alle platformen mag je werk ook in het archief blijven. Ook mogen we ankeilers maken op de sociale media waarbij we (delen) van je werk gebruiken.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.