Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 3 september 2018, 10:25 | 0 reacties, praat mee

Freelancer? Wellicht kom je in aanmerking voor de thuiskopievergoeding

© Truus van Gog

Sinds vorig jaar kunnen journalisten aanspraak maken op thuiskopievergoedingen dankzij de invoering door de Stichting de Thuiskopie van de nieuwe categorie 'Geschriften'. In november 2017 werden die gelden voor het eerst uitgekeerd aan freelancers. Die moesten dan wel eerst aan Lira doorgeven wat zij ontvingen voor artikelen die zij voor kranten en tijdschriften schreven en de titels opgeven van e-boeken op hun naam. Laatste wijziging: 3 september 2018, 10:26

Die eerste repartitie leidde bij de ontvangers tot jubelende reacties via social media (‘Lira strikes again!), en zelfs tot een aanzoek via Facebook (‘Ik heb Lira zojuist ten huwelijk gevraagd’).

De thuiskopieregeling, verankerd in de Auteurswet en de Wet op naburige rechten, werd ingevoerd tijdens de hoogtijdagen van illegaal downloaden en internetpiraterij en bestaat inmiddels vijftien jaar. Voor de uitvoering werd Stichting de Thuiskopie opgericht.

De regeling geeft consumenten het recht om een kopie te maken van auteursrechtelijk beschermd materiaal voor privégebruik, op voorwaarde dat de rechthebbenden daarvoor een ‘billijke compensatie’ krijgen. Die compensatie wordt gewaarborgd door een toeslag bij de aankoop van ‘blanco dragers’. Voor een e-reader bedraagt die bijvoorbeeld 60 cent, voor een smartphone 4,70 euro. De hoogte van de bedragen wordt vastgesteld door de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoedingen (SONT) waarin producenten en importeurs van blanco dragers en rechthebbenden vertegenwoordigd zijn.

In 2007 bevroor toenmalig staatssecretaris Teeven de thuiskopieheffing, waarop Stichting de Thuiskopie een rechtszaak aanspande om de misgelopen inkomsten te verhalen. Eind 2014 leidde dat tot een schikking. De overheid maakte een bedrag van 33,5 miljoen euro over op de rekening van Stichting de Thuiskopie. De tarieven liggen nu tot en met 2020 vast, daarna moet er opnieuw over onderhandeld worden.

Jaarlijks int Stichting de Thuiskopie zo’n dertig miljoen euro van producenten en importeurs van CDs, DVD’s, computers, tablets, smartphones, audio/videospelers en harddiskrecorders. Vanaf 1 januari 2015 vallen ook e-readers onder de regeling. Via Stichting de Thuiskopie ontvangt Lira het deel dat bestemd is voor de schrijvers en journalisten.  Thuiskopie is, naast leenrecht en reprorecht, een van de collectieve regelingen waarbij Lira geld ontvangt voor alle belanghebbende schrijvers en dat vervolgens onder hen verdeelt omdat het in de praktijk ondoenlijk is voor een individuele auteur om zelf een regeling te treffen als zijn of haar werk gekopieerd wordt.

Tips van Lira:

    1

Om in aanmerking te komen voor een Thuiskopievergoeding vraagt Lira freelance schrijvers en journalisten jaarlijks om opgave te doen van hun ontvangen honorarium voor artikelen gepubliceerd in kranten, opiniebladen, publiekstijdschriften, wetenschappelijke en educatieve publicaties en vaktijdschriften. Ook auteurs van e-books komen in aanmerking. Opgave kan worden gedaan via de site van Lira.

    2

Het repartitiereglement voor de thuiskopieregeling kan worden opgevraagd bij Lira.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.