— donderdag 14 september 2017, 08:44 | 1 reactie, praat mee

Free Press Unlimited en De Correspondent ruziën over censuur-beschuldiging

Free Press Unlimited (FPU) heeft op de eigen site gereageerd op het artikel in De Correspondent waarin wordt gesteld dat de persvrijheidsorganisatie censuur pleegde bij een nieuwszender in Zuid-Soedan, die het financiert. Het stuk van De Correspondent zou vol feitelijke onjuistheden zitten.

Radio Tamazuj schreef, nadat een andere donateur de geldkraan dichtdraaide, meerdere kritische artikelen over geldschieter Internews, dat ook een partner is van FPU. Dat was onverstandig, benadrukte FPU. Er werd geopperd niet de hand te bijten die je voedt. In de reactie op het Correspondent-stuk zegt FPU dat die formulering ongelukkig was.

Volgens FPU zitten er in het stuk tientallen feitelijke onjuistheden, maar in de reactie licht FPU er enkele uit: zo er volgens FPU geen censuur gepleegd en werd de site is niet door FUP een week op slot gegooid. De gewijzigde redactionele wachtwoorden pasten binnen beleid rond wisseling van de wacht (en een potentieel ‘rancuneuze oud-medewerker’, aldus FPU) en de nieuwe hoofdredacteur is met instemming van de redactie benoemd.

Van een ‘stuurloos gedemotiveerde redactie’ is volgens de FPU geen sprake.“Er worden dan ook nog steeds kwaliteitsverhalen over de oorlog in Zuid-Soedan gemaakt. Blijkbaar is Radio Tamazuj zo relevant, dat de website van het station in Zuid-Soedan door de regering is geblokkeerd.”

Ook is op verzoek van Radio Tamazuj zelf gevraagd een financiële verzelfstandiging met twee jaar op te schuiven, hetgeen in goed overleg zou zijn besloten.

In een partij journalistieke pingpong heeft De Correspondent weer een reactie gepubliceerd op déze reactie.

“In de reactie en op Twitter heeft Free Press Unlimited het ook over ‘tientallen feitelijke onjuistheden’ die ze zouden hebben aangetroffen in het artikel. Die hebben wij nog niet ontvangen. Uiteraard staan we altijd open voor het verwerken van feitelijke correcties, en dit hebben we vanaf maandag ook aangegeven aan FPU”, aldus De Correspondent.

Praat mee

1 reactie

Pål Jansen, 15 september 2017, 04:52

Beetje flauw dit, lars pasveer. Je schrijft het alsof het een he said she said kwestie is.. Ik.zou het onderzoekswerk van maite vermeulen in dezen nog maar eens een keer goed lezen…

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.